Start >> Kasza jaglana
  • Po co istniejemy? Co proponujemy?

    Zdrowe i wygodne rozwiązania Sztuki Odżywiania
    - w pracy i w domu

  • Skorzystaj z zebranej wiedzy, zamów konsultacje żywieniowe, dołącz do społeczności Sztuki Odżywiania na Facebooku.

  • Celem Sztuki Odżywiania

    jest prowadzenie edukacji w zakresie zrównoważonego odżywiania

Newsletter

Kasza jaglana

Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennie diety powinny być produkty zbożowe. Obecnie króluje nowy pogląd, który zakłada, że korzystniejsze są zboża naturalnie bezglutenowe, takie jak kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa czy gryka. Gluten jest przez wiele osób nietolerowany. Możesz mieć alergię lub nietolerancję glutenu. Sprawdź test na nietolerancję glutenu lub wykonaj test 59 nietolerancji pokarmowych Food Detective.

O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich. Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!

Bomba witaminowa

Dlaczego akurat kasza jaglana? Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu. Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej. Więcej w ebooku o kaszy jaglanej.

Dieta codzienna i dieta oczyszczająca

Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie - gotowaną na wodzie, najlepiej z bakaliami. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny! Kasza ta świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Dlatego jest też doskonałym produktem oczyszczającym. Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na kaszy jaglanej. Jeśli masz wątpliwości jak przeprowadzić oczyszczanie, skorzystaj z porad dietetyka, zamów konsultacje żywieniowe lub nawet indywidualny plan żywieniowy.

Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Kaszę jaglaną można jeść na słodko np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Można ją też podawać na słono ? na obiad zamiast ziemniaków lub ryżu. Może być też dodatkiem do zup i farszu na gołąbki czy kotlety. Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. O jej cennych właściwościach możemy się również przekonać przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.

 

Jak gotować kaszę jaglaną?
Zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają). Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być trzy razy więcej niż kaszy, czyli na 1 szklankę kaszy używamy 3 szklanki wody. Wrzątek lekko solimy (jeśli chcemy) i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 łyżeczkę naturalnego lub klarowanego masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy co się dzieje - normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już prawie gotowa, a czasem już to kaszy wystarcza i jest sypka i świetna, wszystko zależy od gatunku oraz garnka. Jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła. Można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, dojdzie do siebie.  Poniższy przepis to tylko przykład, warto poeksperymentować samemu z ulubionymi bakaliami i rożnymi pestkami. Dobra jest też najprostsza po wstępnym gotowaniu zapieczona z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem. Lub na wytrawnie - z oliwkami, suszonymi pomidorami i oregano.

99 przepisów z kaszą jaglaną znajdziesz w ebooku.

Przepisy:

Kasza jaglana - wersja najszybsza

  • do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła (oregano, tymianek czy majeranek) - chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.

Kasza jaglana z jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w plasterki,  dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem.

Kasza jaglana z owocami i imbirem

do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej, dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbir. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

***Dostaliśmy takiego maila: "Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D"***

Pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,

  • łyżka masła,

  • łyżka oleju,

  • cebula,

  • 1 mały koncentrat pomidorowy,

  • łyżka śmietany 12-proc (niekoniecznie),

  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,

  • sól.

Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj masło. Wszystko posól i gotuj około 35 minut. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem.

Zupa soczewicowa z kaszą jaglaną

Przygotować:

  • oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy)

  • 1 cebulę (czerwoną lub białą)

  • czosnek (1 ząbek, można też pominąć)

  • listek laurowy

  • sos sojowy bądź odrobinę soli (łyżka)

  • koperek

  • kaszę jaglaną (1 szklanka), starkowaną marchewkę (2 sztuki), ewentualnie ziemniaki (3-4 nieduże sztuki)

  • zioła prowansalskie, odrobinę majeranku i pieprzu ziołowego

  • czerwoną soczewicę (1 szklankę)

  • ewentualnie dojrzałe pomidory (2-3 sztuki)

  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny (2 łyżki)

  • odrobinę kurkumy

  • łyżkę masła

Do gorącego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, sos sojowy lub sól, koperek. Zalewamy 2 litrami gorącej wody. Wsypujemy kaszę jaglaną, starkowaną marchewkę i ziemniaki. Przyprawiamy ziołami prowanasalskimi, majerankiem, i pieprzem ziołowym. Dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy 20 -30 minut. Dodajemy pomidory, dusimy chwilę. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolewamy wody. Dodajemy ocet balsamiczny lub sos z cytryny, kurkumę i łyżkę masła.

Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • Por (kawałek)

  • Pietruszka, seler

  • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)

  • Kilka suszonych grzybów

  • 3-4 buraki

  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • 3 łyżki kaszy jaglanej

  • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalać 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodać całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
Po półgodzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!

Babka ziemniaczano - jaglana

Generalnie, gdy planuję tę babkę, rano gotuję kaszę jaglaną (bez dodatków, te dodaję później) w większej ilości (np. z 2 szklanek kaszy jaglanej). Potem na obiad gotuję ziemniaki, tak żeby zostało jeszcze z 6 średnich sztuk. Nie jest to łatwe w mojej rodzinie, bo mamy rzadko ziemniaki ;)

Ugniatam ziemniaki i kaszę jaglaną tłuczkiem do ziemniaków, daję dużo natki i/lub koperku, 2-3 łyżki majeranku, jak mi się chce to przesmażam 1 pokrojoną cebulę, czasami dodaję jakieś mięsko (co mam, byle pokrojone w kostkę i nie surowe, czyli np. kawałki indyka z poprzedniego dnia); można dodać podsmażone pieczarki; dodaję łyżeczkę kurkumy (poprawia trawienie), łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżkę soli lub gomasio (gomasio to zmielony sezam + siemię lniane + sól morska).
NIE dodaję żadnych surowych składników, typu jajko. I tak masa się dobrze klei :)

Całą masę wrzucam na blaszkę (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzam (łyżką, szpachelką, ręką, czym się da ;))
Tu robię nabiałowy wyjątek: wierzch smaruję gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.
Piekę do zarumienienia (ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza)
Babkę można odgrzewać ;) Więc jest też szybkim sposobem na II śniadanie :) Właśnie taką odgrzaną lubię najbardziej
Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama :)

Potrzebujesz więcej przepisów? Sprawdź przepisy z kaszą jaglaną zawarte w ebooku.

Autor: Paulina Rzepińska i Katarzyna Rudnicka

 


Kup ebooka

Kasza jaglana - 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli

 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011