Start >> Koło ratunkowe z szybkimi przepisami, czyli zapowiedzieli nam się goście
  • Po co istniejemy? Co proponujemy?

    Zdrowe i wygodne rozwiązania Sztuki Odżywiania
    - w pracy i w domu

  • Skorzystaj z zebranej wiedzy, zamów konsultacje żywieniowe, dołącz do społeczności Sztuki Odżywiania na Facebooku.

  • Celem Sztuki Odżywiania

    jest prowadzenie edukacji w zakresie zrównoważonego odżywiania

Newsletter

Koło ratunkowe z szybkimi przepisami, czyli zapowiedzieli nam się goście

Są takie dni, kiedy:

  • mamy dużo pracy,
  • nie mamy czasu/ochoty/pieniędzy np. na pójście do restauracji,
  • przyjeżdżają goście, a my wolimy porozmawiać przy lampce wina, niż spędzić pół dnia w kuchni,
  • czasami domownicy mają trudne dni, więc może lepiej ich wesprzeć rozmową/bliskością/troską niż pichcić.

Oczywiście wyżej wymienione sytuacje nie wykluczają gotowania - jeśli tylko ktoś chce.

Wyobraź sobie, że w piątek po południu zapowiadają Ci się goście (2 dorosłych z 2 dzieci przedszkolno-szkolnych). Jak zrobić zakupy i jak zaplanować menu, żeby wystarczyło czasu na poranną kawę, przedobiedni spacer po lesie, poobiedni wypad na rolki/rowery/hulajnogi/kijki nordic walking.

Oczywiście zaczynamy od śniadania, bo wiadomo, że warto, prawda?

Moje propozycje na śniadanie:
- gotowana kasza jaglana (bardzo prosty przepis), a na stole kładziemy do wyboru: orzechy (laskowe, włoskie czy nerkowce), rodzynki, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane. Umyte owoce, a jak jest czas i ochota to jeszcze pokrojone: jabłka, gruszki, śliwki; mogą być maliny, jagody, borówki - w zależności od sezonu. Pasuje tu jeszcze miód i masło: extra, klarowane lub ghee. Są tacy, którzy jedzą kaszę jaglaną z dżemem.
Dodatki do kaszy jaglanej w wersji wytrawnej: suszone pomidory (w oleju), świeże pomidory, oliwki, kapary, ser kozi,papryka, pestki dyni czy słonecznika, świeże zioła (melisa cytrynowa, oregano, tymianek). Tu również pasuje masło.

Zalety tego śniadania:

  • kasza jest na ciepło, całe śniadanie jest zasadotwórcze, więc można zaplanować bardziej "białkowy" obiad, np. mięso czy strączkowe (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca).
  • kiedy kasza się gotuje (a nie trzeba jej nawet mieszać), jest czas na nakrycie stołu i wyłożenie dodatków. Dodatki mogą być w salaterkach, mogą być wysypane/ułożone na dużym talerzu czy tacy.
  • śniadanie to jest w wersji wegetariańskiej, co może uwzględniać gusta gości/nasze; jest też lekkostrawne.
  • każdy sam komponuje sobie posiłek, co pozwala na swobodę, kreatywność i eksperymentowanie.

To samo śniadanie może być oparte na bazie owsianki, np. na drugi dzień.

Czas na celebrowanie spotkania - kawa gotowana.
Kawa wg pięciu przemian
Na szklankę wrzątku wrzucić 1-2 łyżki świeżo zmielonej kawy i łyżkę kakao. Do całości dosypać cynamonu, kardamonu, kilka goździków i szczyptę imbiru. Wywar gotować na wolnym ogniu, aż do zagotowania. Odczekać około minuty, by stałe składniki opadły na dno i odcedzić kawę przez sitko z drobnym oczkiem. Kawę można dosłodzić cukrem trzcinowym albo miodem.

Przed spacerem szybkie ugotowanie zupy.
Moje propozycje:

  • zupa-krem z marchwi (marchew, masło, curry, pieprz i sól)
  • zupa-krem z dyni (analogicznie do kremu z marchwi, może być trochę ostrzejsza, np. z chili, jeżeli dla dzieci nie będzie za pikantna)
  • zielony krem, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem
  • dla tych co kremy są nie do przyjęcia: rosół lub zupa z soczewicy.

W zależności od apetytów i zwyczaju, zupa może być zjedzona jako osobne danie lub jako cześć obiadu. Osobiście wolę osobno.

Co na szybki obiad?

  • pełnoziarnisty makaron z zielonym sosem (cukinia, szpinak) posypane parmezanem i świeżymi ziołami (melisa cytrynowa, bazylia lub oregano). Wersja nievege - z pokrojoną piersią kurczaka lub boczkiem.
  • pełnoziarnisty ryż z czerwonym sosem (cebula, czosnek, zioła, pomidory z puszki lub świeże) + mozzarella lub twardy ser + świeże zioła (bazylia, oregano czy tymianek).
  • pieczone warzywa, wg. uznania, jakie kto lubi (trzeba poświęcić czas na ich umycie i pokrojenie, dość długo się pieką - ale znikają w tempie błyskawicznym).
  • kurczak lub indyk z pieczarkami.

Szybki deser?

Pieczone jabłka, duszone gruszki, albo ciasteczka imbirowe lub korzenne.

Co z kolacją?

Dla wygody zimny bufet. Wyjmujemy z lodówki: sery, oliwki, suszone i świeże pomidory, humus, powidła i co kto ma zazwyczaj. Do tego pieczywo razowe, chleb chrupki, pity albo bagietka (wyjątkowo). Każdy sam komponuje sobie posiłek. Dla dorosłych wino :)

Co z zakupami?

1. Zrób przegląd w kuchni - sprawdź jakie masz zasoby.
2. Ułóż menu, wybierz przepisy. Wypisz składniki, które potrzebujesz.
3. Zrób listę zakupów z niewielkim zapasem i idź/jedź do sklepu.

Powodzenia!

Autor: Katarzyna Rudnicka