slide 1

               Uczę jak uprościć sobie życie,
               jednocześnie jedząc zdrowo.
               Podpowiadam jak dbać o siebie i swoją rodzinę.

 

slide 2

Uważam, że w zdrowym odżywianiu
najważniejszy jest zdrowy rozsądek.

Uczę jak odżywiać się zdrowo,
i nie zwariować.

slide 3

Z doświadczenia wiem,

że można znacząco poprawić

jakość swojego życia

decydując się nawet na małe zmiany.

slide 4


Uczę j
ak nadać priorytety
następnym krokom
i nie ulec stresowi.

 

Czym jest drożdżyca?

To paskudny grzyb, który, gdy zacznie się nadmiernie rozrastać i może rozbić obóz w organizmie i siać w nim spustoszenie, co powoduje drażliwość, zmęczenie i problemy trawienne. Zapoznaj się z 10 objawami przerostu Candida, a także ze sposobami zwalczania ich!

Najtrudniejszą częścią leczenia przerostu Candida jest dieta. Kiedy mówię moim klientom, musimy zagłodzić drożdże, eliminując wszystkie cukry z diety, mówią, " To nie problem, i tak rzadko jadam cukier. "

W tym momencie daję im chwilę na przemyślenie, a potem uświadamiam, że ograniczenie cukru w diecie nie będzie dotyczyć tylko babeczek, ciast itp. Spokojnie tłumaczę, że mam na myśli cukier w każdej postaci, w tym pochodzący z owoców oraz węglowodanów złożonych np. w postaci ziaren. Wtedy przeważnie oczy moich pacjentów stają się ogromne z niedowierzania.

Poniżej wymieniłam 10 dobrych potraw oraz 10 tych, których należy unikać, jeśli masz drożdżaki w nadmiarze. Niektóre z nich są oczywiste, a niektóre mogą być szokujące, ale moim celem jest pomóc Ci stworzyć dietę , która pozostaje zróżnicowana, a jej realizacja będzie łatwa i smaczna.

Czytaj dalej...

KoktajleZdrowe odżywianie to również koktajle - warzywne, owocowe czy mieszane. Mają dużą gęstość odżywczą, czyli są napakowane witaminami, minerałami, zdrowymi proteinami czy tłuszczami. Przedstawiamy 10 koktajli, które pomogą przy niedokrwistości, zmęczeniu, braku energii. Można je spożywać codziennie, zwłaszcza wiosną i latem, gdy dostępność sezonowych owoców i warzyw jest największa. To wszystko na zdrowie!

Sposób wykonania koktajli jest zawsze taki sam: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wymieszać i gotowe.

W sezonie do uzyskania zdrowych koktajli polecamy krajowe owoce, np. truskawki, czarne jagody, czarne porzeczki, maliny itd.

1. Koktajl z mniszkiem i pokrzywą

  • 1 łyżka syropu z mniszka lekarskiego (albo herbatka z mniszka)
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej herbaty z pokrzywy (albo sok z młodej pokrzywy)
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 szklanki truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 garść świeżego jarmużu lub innych zielonych liści

2. Koktajl energetyczny ze spiruliną

gruszkiPrzeczytaj część 1. artykułu.

Solić czy nie? Dlaczego należy ograniczyć sól?

Stosujmy jak najmniej soli. Statystyczny Polak używa średnio pięciokrotnie więcej soli niż powinien! Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 5-6 g soli dziennie, czyli 1 łyżeczkę. Sól znajduje się w wędlinach, chlebie, serze twardym (tzw. żółtym), ciastkach, vegecie, zupkach i sosach w proszku oraz wielu innych produktach. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, a to z kolei prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Nie solimy ziemniaków, kasz, makaronu, ryżu. Dzięki temu odkrywamy naturalny smak potraw, np. ziemniaki są słodkie. Można się uzależnić od soli, od jej smaku. To są nasze niekorzystne nawyki żywieniowe. Przez trzy tygodnie postaraj się nie solić ziemniaków, makaronu, ryżu, jajek, pomidorów itd. Poczujesz różnicę, będziesz w stanie wyczuć smak soli zawartej w innych produktach. Przeczytaj artykuł o typach soli. Czy chcesz wiedzieć Jak ograniczyć sól w diecie?

Czy jeść mięso i jakie? Jak często powinno się jeść mięso?

W Polsce panuje przekonanie, że wieprzowina jest niezdrowa, a drób zdrowy. Tak w uproszczeniu. A jak jest naprawdę? Naprawdę jest kilka cech, jakimi należy się kierować przy wyborze mięsa. Najważniejsza jest jakość. Mięso powinno być świeże, nietłuste, młode, niemrożone, pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Nie należy kupować mięsa zapakowanego, przyprawionego, gotowego do wstawienia na grill czy do piekarnika. Potem ważna jest jego ilość.

Czytaj dalej...

owoce są zdroweSkąd brać informacje o zdrowym odżywianiu?

Świat staje się globalną wioską, dostępność do mediów, takich jak telewizja, radio, gazety czy wszelkie portale internetowe sprawia, że zalewa nas ogromna ilość informacji. A to wiąże się z rozpowszechnianiem niepełnej, niedokładnej wiedzy, pełnej ogólników i mitów.
Od lat śledzimy informacje na temat zdrowego odżywiania i czasami łapiemy się za głowę, słysząc rewelacyjne nowinki. Powszechne przyzwolenie na jedzenie dużej ilości nabiału (często słabej jakości), moda na cud-diety, zielone światło dla cytrusów, głównie zimne kanapki w jadłospisie, do tego sztuka mięsa jako obowiązkowy zestaw obiadowy. Przecież to prosta droga do chorób cywilizacyjnych, problemów z wagą, układem krążenia, gospodarką cukrową, ryzyko wystąpienia alergii oraz inne skutki niewłaściwej diety. Tak polecany przez media surowy jogurt plus nieugotowane muesli to dla żołądka ogromne wyzwanie i trudne zadanie.
Dlaczego tak łatwo dajemy wprowadzać się w ślepe uliczki reklam i ulegamy pustym hasłom reklamowym? Naprawdę warto włączyć myślenie, to się opłaci dla naszego zdrowia.
Z jakimi nieprawdziwymi stereotypami mamy do czynienia na co dzień? Jakie pytania nurtują Was najbardziej?

Czytaj dalej...

warzywa są naturalnie bezglutenoweJadłospis bez glutenu i mleka polecamy osobom, które są ze względów zdrowotnych na diecie bezglutenowej i bezmlecznej oraz wszystkim, którzy dobrowolnie wyeliminowali gluten i nabiał z diety (nadal jednak akceptujemy jajka i masło klarowane).

Na czym polega dieta wzmacniająca organizm?

Wzmacnianie organizmu polega na stosowaniu wszystkiego, co ćwiczy i wzmacnia układ odpornościowy, a także na unikaniu tego, co go osłabia. Uzyskać to można dzięki zdrowej, naturalnej i dobrze zbilansowanej diecie.

Co dokładnie oznacza stwierdzenie "dieta naturalna"?
Dieta oparta o składniki naturalne, lokalne i nie przetworzone była kiedyś wyborem oczywistym. Latem jadło się samodzielnie wyhodowane warzywa i owoce, natomiast zimą przetwory i kiszonki (naturalny probiotyk).
Dieta zrównoważona to dieta bogata w różnorodne składniki, urozmaicona i poddana zdrowej obróbce (duszenie, gotowanie na parze, kiszenie). Najważniejsze w diecie naturalnej są warzywa, najlepiej lokalne i sezonowe, podane na ciepło.

Czytaj dalej...

Nie istnieje żadna „idealna dieta" - dla każdego. Eksperymentuj i sprawdzaj, które pożywienie służy TOBIE. Wypróbuj kilka planów żywieniowych, wprowadź nowe smaki w kuchni i przekonaj się, co jest dobre dla CIEBIE. Zostań ekspertem własnego ciała.

Żywieniowe koła ratunkoweJeżeli nie masz czasu, przygotuj szybki posiłek, jednocześnie zachowując zasadę: zdrowe, mało przetworzone, z naturalnych produktów, "bez chemii". Każdy ma taki moment życiu (lub nawet dłużej niż moment), gdy ma dużo zajęć, pracę, obowiązki i deadliny. Ale jeść trzeba! Więc by nie sięgać po fast foody, gotowce i słodycze, proponujemy przygotować zdrowe, ale nie pracochłonne posiłki.

6 propozycji na pożywne i szybkie śniadania:

  1. Jajecznica z warzywami - rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz (olej rzepakowy, masło klarowane, olej kokosowy - do wyboru), dodaj umyte i pokrojone warzywa (cebula, pieczarki, papryka, świeży szpinak lub rukola), wrzuć jajka i dopraw.
  2. Sałatka z jajek i warzyw - jajka ugotuj na miękko, pokrój pomidora, paprykę, wrzuć sałatę (np. rukolę lub roszponkę), polej oliwą lub olejem rzepakowym, posyp koperkiem i/lub szczypiorkiem, przypraw.
  3. Szybka owsianka - zalej wrzątkiem płatki owsiane, dodaj bakalie (rodzynki, suszone owoce, orzechy), przypraw (np. kurkuma, kardamon, cynamon), zagotuj i pozostaw pod przykryciem 5 minut.

    Czytaj dalej...

Każdego dnia jemy śniadanie, obiad, kolację, jakieś przekąski. Za każdym razem dokonujemy wyboru CO i ILE jemy. Każdy wybór albo nas przybliża do zdrowia, albo od niego oddala. Do każdego celu można dojść nawet małymi kroczkami, również w drodze do zdrowia. Jak dokonywać wyboru co jeść?

Czytaj dalej...

Tak, zgadzam się z Joann Dye Gussow, która mówi, że "W sprawach spornych pomiędzy masłem a margaryną, ufam bardziej krowie niż chemikowi" mimo, że sama jestem z zawodu technologiem żywności. Dlaczego optuję za masłem?

3 powody, dla których masło jest lepsze od margaryny

  1. Masło jest produktem naturalnym. Wszystko co naturalne lepiej służy zdrowiu.

    Czytaj dalej...

1. Słoneczna zupa krem z cukinii i papryki cukinia zupa

  • 2 żółte małe cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 500 ml gorącej wody
  • 30 g pistacji
  • kwiaty ogórecznika
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

- warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne, cebulę obierz
- cukinie pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kostkę
- zrumień warzywa w garnku na łyżce oliwy
- dolej wodę i gotuj 15 minut
- przypraw, zmiksuj na gładką masę
- wlewaj zupę do misek
- posyp każdą porcję wyłuskanymi pistacjami i umytym i posiekanym koperkiem
- udekoruj umytymi kwiatkami ogórecznika

Zdaniem specjalisty:
Zrównoważona i odżywcza zupa letnio-zimowa.

Czytaj dalej...

Jak zachować zdrowie

Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł.
- Leonardo da Vinci