Indyk/kurczak Kung Po
Zaprawa do mięs i sosów:
Rozgnieść czosnek z solą i oliwą. To podstawa do mięs, sosów (dodać np. ocet winny, musztardę francuską, miód, zioła – oregano, bazylię, prowansalskie, sos sojowy).
Mięso (indyk lub kurczak) pokroić na cienkie paseczki, posmarować zaprawą i posypać mąką ziemniaczaną.
Składniki:
- olej
- mięso (zaprawione)
- cebula lub szczypior
- pieprz
- sól, sos sojowy
- papryka
Przygotowanie:
Do gorącego garnka wlewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso z zaprawą. Podsmażamy, dodajemy cebulę lub szczypior. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym. Dolewamy szklankę gorącej wody. Dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy do miękkości mięsa. Podawać z ryżem basmati i surówką z sałaty lub kapusty.