Bananowe bułeczki
Bogate w błonnik i składniki mineralne, dostarczają energii.
Składniki:
- 125g mąki razowej
- 25g zarodków pszennych lub płatków owsianych
- 3 łyżeczki miodu
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80ml oleju
- 75g ziaren słonecznika lub 50g pestek dyni
- 2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
Przygotować 6 foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pergaminem. Mąkę, zarodki lub płatki, proszek do pieczenia i pestki wymieszać w misce. Oddzielnie zmiksować jajo i olej. Do masy dodać suche składniki i ucierać na gładko.
Banany ugnieść widelcem i wymieszać z ciastem. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200st.C 20-30 minut.