Energetyczna granola
Zdrowa słodkość, zawiera magnez, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szereg witamin, składniki te dodają energii, usprawniają pracę umysłu, poprawiają nastrój i regulują pracę jelit. Przygotowanie zajmuje 15-20 minut.
Składniki:
- 115g płatków owsianych (12 łyżek)
- 115g mąki z pełnego przemiału (12 łyżek)
- 50g pestek słonecznika
- 25g pestek dyni
- 50g prażonych orzechów laskowych
- 25g grubo posiekanych migdałów
- 50ml oleju
- 50ml miodu
- 50g rodzynek
- 50g suszonych moreli grubo pokrojonych
(nie ma potrzeby dokładnego ważenia składników, wystarczy zachować proporcje)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 140 st C. Płatki owsiane, orzechy i pestki wymieszać w misce i odstawić. Olej z miodem powoli podgrzewać w garnku, aż się zmieszają. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, posypać rodzynkami i morelami. Piec 50 minut, aż stanie się chrupka. Po wystudzeniu pokroić. Można ją przechowywać w hermetycznym pojemniku przez długi czas.