Przepis na zupę pychotkę z cieciorki - polecana przez cały rok
Składniki:
- Pół szklanki cieciorki
- Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak
- Marchewka (najlepsza ekologiczna)
- Jeden mały seler lub część dużego
- Por (tylko biała część)
- Pół papryki
- Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
- Zioła prowansalskie
- Rozmaryn (suszony lub świeży)
- Pieprz ziołowy
- Papryka ostra (lub łagodna) w proszku
Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny).
Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.
Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku. Smakuje, gdy pada deszcz i gdy świeci słońce.