bez glutenu

  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna - do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) - powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego

  • Babka ziemniaczano-jaglana

    Generalnie, gdy planuję tę babkę, rano gotuję kaszę jaglaną (bez dodatków, te dodaję później) w większej ilości (np. z 2 szklanek kaszy jaglanej). Potem na obiad gotuję ziemniaki, tak żeby zostało jeszcze z 6 średnich sztuk. Nie jest to łatwe w mojej rodzinie, bo mamy rzadko ziemniaki ;)

    Ugniatam ziemniaki i kaszę jaglaną tłuczkiem do ziemniaków, daję dużo natki i/lub koperku, 2-3 łyżki majeranku, jak mi się chce to przesmażam 1 pokrojoną cebulę, czasami dodaję jakieś mięsko (co mam, byle pokrojone w kostkę i nie surowe, czyli np. kawałki indyka z poprzedniego dnia); można dodać podsmażone pieczarki; dodaję łyżeczkę kurkumy (poprawia trawienie), łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżkę soli lub gomasio (gomasio to zmielony sezam + siemię lniane + sól morska).
    NIE dodaję żadnych surowych składników, typu jajko. I tak masa się dobrze klei :)

    Całą masę wrzucam na blaszkę (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzam (łyżką, szpachelką, ręką, czym się da ;))

    Tu robię nabiałowy wyjątek: wierzch smaruję gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.

    Piekę do zarumienienia (ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza)

    Babkę można odgrzewać ;) Więc jest też szybkim sposobem na II śniadanie :) Właśnie taką odgrzaną lubię najbardziej

    Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama :)

  • Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

    Składniki:

    • 30 dag cielęciny
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 małe marchewki
    • 1 cebula
    • Por (tylko biała część)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3 buraki
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
    Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
    Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
    Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz butelkę koncentratu buraczanego (opcjonalnie).
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!

  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!

  • Bezglutenowy chleb na zakwasie, domowej roboty - przepis nadesłany przez Kasię

    Mam zakwas z mąki kukurydzianej, który przechowuję w lodówce.

    Wyjmuję go dzień lub dwa dni przed pieczeniem. Po wyjęciu z lodówki czekam aż nabierze temperatury pokojowej, dodaję świeżą porcję mąki kukurydzianej, dolewam  wody gazowanej i mieszam - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem (w przeciągu 1-2 dni) dokarmiam go tak jeszcze kilka razy do wymaganej ilości (u mnie jest to duuuuża gliniana filiżanka).

    Od zakwasu odkładam ok. 2 łyżki i chowam do lodówki na następny chlebek :)

    - Pozostałą część zakwasu przekładam do emaliowego garnka.

    - Dodaję ok. 10 łyżek mąki ryżowej i 10 łyżek mąki gryczanej (lub kukurydzianej lub innej bezglutenowej). Czasem korzystam z gotowej mąki, ale przeważnie mielę sama brązowy ryż i kaszę gryczaną niepaloną. (mam młynek żarnowy - można sobie kupić go jako przystawkę do maszynki do mielenia mięsa lub innego robota kuchennego).

    - ok. 0.5l wody gazowanej - żeby wspomóc proces fermentacji można też dodać 1 łyżkę octu jabłkowego (chociaż ja mam "mocny zakwas") i chleb z octem jest dla mnie za kwaśny.

  • Bezy

    Składniki:

    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 5 łyżeczek cukru nierafinowanego
    • kilka kropli cytryny
    • Przygotowanie:

    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodawać po jednej łyżeczce cukru, a na koniec cytrynę. Układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 120 st  piekarniku  ok. 1h. Najlepiej zostawić lekko uchylony piekarnik, aby bezy bardziej się suszyły niż piekły. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 1-2 h.

      Smacznego
  • Burgery z indyka ze szpinakiem

    Składniki:

    • 400-500 piersi z indyka
    • 300g szpinaku
    • 1 cebula średniej wielkości, posiekana
    • 2 łyżki zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu chili (ważne, żeby był ostry)
    • majeranek, tymianek, rozmaryn, sól (według upodobań)

    Przygotowanie:

    Posiekaj lub zmiel mięso z indyka, dodaj do niego zmielony lub rozdrobniony szpinak i cebulę. Wlej na masę sos chili i uformuj 5 kotletów. Smaż je na patelni grillowej lub grillu po 7 minut z każdej strony, aż burgery zyskają rumiany, brązowy kolor. Podawaj z sałatami.

    Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej "Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się".

  • Chleb naturalnie bezglutenowy, szybki i zawsze się udaje

    Chleb naturalnie bezglutenowy z ziemniakami

    Składniki:

    1) 500 g mąki bezglutenowej, u mnie własna mieszanka:

    -250 g mąki gryczanej niepalonej

    -100 g mąki ryżowej

    -100 g mąki jaglanej (mielę sama kaszę jaglaną)

    -50 g mąki kukurydzianej

  • Congee (zupa ryżowa)

    Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

    Przepis podstawowy na congee

    • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
    • woda

    Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

    Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

    Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

    • Buddyjska zupa ryżowa:

    dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

    Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

    • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

    dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

    Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

    • Migdałowa zupa ryżowa:

    dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

    Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

    • Zupa ryżowa z marchewką:

    dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

    Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

    • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

    dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

     

    Smacznego

  • Dziecięcy humus

    Pasta z cieciorki (przepis na 10 porcji)

    Doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.

    Składniki:

    • szklanka cieciorki, lub gotowa cieciorka ze słoika
    • pół szklanki sezamu
    • Frittata warzywna

      Składniki:

      • 2 jajka,
      • cebula pokrojona w kostkę,
      • papryka pokrojona w kostkę,
      • pomidor pokrojony w kostkę,
      • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
      • łyżka oliwy,
      • przyprawy wg uznania, np. pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, suszona papryka, kurkuma.

      Przygotowanie:

      Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.

    • Frytki z dyni Hokkaido

      Składniki:

      • 1 mała dynia Hokkaido

      • oliwa z oliwek

      • rozmaryn (opcjonalnie)

      • sól morska, sos sojowy

       Przygotowanie: 

      Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.

    • Gruszki duszone

      Składniki:

      • gruszki
      • cynamon
      • goździki
      • anyż

      Przygotowanie:

      Zagotować niewielką ilość wody, włożyć do niej obrane, podzielone na połówki gruszki, dodać cynamon, goździki i anyż, chwilę pogotować, wyłożyć połówki gruszek na salaterkę, ostudzić i zjeść.

    • Herbatka Imbirówka

      2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

      opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

      Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.

    • Indyk/kurczak Kung Po

      Zaprawa do mięs i sosów:

      Rozgnieść czosnek z solą i oliwą. To podstawa do mięs, sosów (dodać np. ocet winny, musztardę francuską, miód, zioła – oregano, bazylię, prowansalskie, sos sojowy).

      Mięso (indyk lub kurczak) pokroić na cienkie paseczki, posmarować zaprawą i posypać mąką ziemniaczaną.

      Składniki:

      • olej
      • mięso (zaprawione)
      • cebula lub szczypior
      • pieprz
      • sól, sos sojowy
      • papryka

      Przygotowanie:

      Do gorącego garnka wlewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso z zaprawą. Podsmażamy, dodajemy cebulę lub szczypior. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym. Dolewamy szklankę gorącej wody. Dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy do miękkości mięsa. Podawać z ryżem basmati i surówką z sałaty lub kapusty.

    • Jabłko w wiórkach kokosowych

      Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

      Składniki:

      1. jabłko

      1 jajko

      1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

      wiórki kokosowe

      czekolada gorzka (opcjonalnie)

      Przygotowanie:

      Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.

      Udekoruj czekoladą.

      Smacznego

    • Kasza jaglana z owocami i imbirem

      do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
      dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

      Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

      Dostaliśmy takiego maila: "Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
      Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D"

    • Kaszka kukurydziana na słodko

      Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

      Składniki:

      • kasza kukurydziana
      • sok z truskawek własnej roboty
      • kawałek gruszki
      • bakalie
      • Koktajl wzmacniający

        • 1 szklanka soku winogronowego bez cukru
        • pół szklanki daktyli
        • pół szklanki namoczonych orzechów
        • 1 łyżka miodu
        • 1 łyżka siemienia lnianego
        • 1 łyżka oleju lnianego nieoczyszczonego
        • 2 szklanki wody przegotowanej

        Zmiksować wszystko w blenderze.

      • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

        Coś szybkiego i prostego...


        Składniki:

        • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

        • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

        • 1 mała marchewka

        • 3 ząbki czosnku

        • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

        • jajko

        • łyżka zmielonego siemienia lnianego

        • sól morska, pieprz

        Przygotowanie:

        Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

        Smacznego!

      • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

        Składniki:

        • 1 fenkuł (koper włoski)

        • 2 duże pory

        • kawałek dyni Hokkaido

        • 1,25 l bulionu/wody

        • 125 ml mleczka kokosowego

        • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

        • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

        • 2 łyżki soku z cytryny

        • oliwa z oliwek

        • świeży koperek

        Wykonanie:

        Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

        Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

        Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.

      • Lekka zupa z marchwi

        Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych - podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

        Składniki:

        • 4-5 marchewek
        • 1 cebula
        • 2 ząbki czosnku
        • kawałek świeżego imbiru
        • kurkuma
        • sos sojowy
        • 2 łyżki masła
        • sok z cytryny


        Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
        Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

        Smacznego

      • Mleczko lniane

        Czubatą łyżeczkę siemienia lnianego zalej wrzątkiem do połowy szklanki, odstaw na 1 h, uzupełnij wrzątkiem i wypij. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

      • Muffinki kukurydziane

        Składniki:

        • 1 szkl. mąki kukurydzianej
        • ¼ szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
        • ½ szkl. cukru trzcinowego
        • ½ szkl. zmielonych migdałów
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • szczypta soli morskiej lub kamiennej
        • 2 jajka
        • 1 szkl. jogurtu naturalnego (wersja dla alergików na mleko krowie: mleko sojowe, owsiane, migdałowe, kozie)
        • 6-8 łyżek oleju rzepakowego

         

        Sposób przygotowania:

        W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.

         

      • Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

        Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

        Składniki (12 sztuk):

        • papier ryżowy
        • pół małego opakowania makaronu ryżowego
        • kilka liści kapusty pekińskiej
        • podwójna pierś z kurczaka
        • marchewka
        • cebula
        • 2 ząbki czosnku
        • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
        • 1 łyżeczka miodu
        • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
        • łyżka oliwy
        • sól morska lub kamienna
        • pieprz

        Przygotowanie:


        Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

         




      • Napój jabłkowy

        Zmiksować:

        • 1 szklankę soku jabłkowego bez cukru
        • 1 łyżeczkę pyłku pszczelego
        • 1 łyżeczkę miodu
      • Nektar życia

        • ½ szklanki natki pietruszki i selera
        • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
        • 2 szklanki wrzątku

        Zmiksować wszystkie składniki

      • Ocet jabłkowy

        Składniki:

        • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnej działki, od sąsiada lub kupionych z gospodarstwa ekologicznego)

        • przegotowana woda

        • miód lub cukier trzcinowy nierafinowany

        Jabłka grubo obieramy i skórki wkładamy do słoja, zalewamy chłodną, przegotowaną wodą wymieszaną z miodem/cukrem ( w proporcji 2 łyżki miodu- na szklankę wody), tak, aby przykrywały skórki. Na słój nakładamy gazę i gumkę -recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 tygodni (w celu naturalnej fermentacji jabłek), od czasu do czasu można wymieszać drewnianą łyżką.

        Ocet jest gotowy, kiedy płyn przestanie się pienić. Po tym czasie odcedzamy skórki, a ocet pozostawiamy w słoju do sklarowania, a następnie przelewamy do butelek.

        Ocet powinień być klarowny i mieć słomkowy kolor.

        Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, należy wszystko wylać.

        Jest to naturalny konserwant i ma bezterminowy okres przydatności.

      • Orzeszki sojowe

        Ta świetna przekąska między posiłkami dostarczy m.in.: pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z gr. B oraz potas, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

        Składniki:

        • szklanka soi (ok. 200g)
        • 1 łyżka oliwy z oliwek
        • przyprawy według uznania (papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, chili, tymianek, oregano, sól)

        Wersja dla dzieci bez przypraw, ewentualnie troszkę soli.

         

        Sposób przygotowania:

        Ziarna soi namoczyć przez noc. Odcedzamy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Układamy jedną warstwą na blasze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st. ok. 30-40 minut. Podczas pieczenia kilka razy mieszamy orzeszki.

         

      • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

        Składniki:

        ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

        ● ugotowane na twardo jajko

        ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła