Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.
Przepis podstawowy na congee
- ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
- woda
Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.
Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.
Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :
dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i miód.
- Zupa ryżowa z suszonymi owocami:
dowolny gatunek ryżu, suszone owoce
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.
dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący
Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.
dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma
Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir, na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.
- Zupa ryżowa ze szpinakiem:
dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.
Smacznego