Krupnik z fasolą
Składniki :
- 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebulki (średnie)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 kapelusze grzybów suszonych
- 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
- pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do posypania
- 7 szklanek wody
Obrać warzywa i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.