Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową
Składniki:
- 30dag cielęciny
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- Por (tylko biała część)
- Pietruszka, seler
- Fasola Jaś 1 duża garść
- Kilka suszonych grzybów
- 3 buraki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!