Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

Składniki:

  • 30dag cielęciny
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • Por (tylko biała część)
  • Pietruszka, seler
  • Fasola Jaś 1 duża garść
  • Kilka suszonych grzybów
  • 3 buraki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny


Sposób przyrządzenia:

Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.