Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- Por (kawałek)
- Pietruszka, seler
- Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
- Kilka suszonych grzybów
- 3-4 buraki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!