Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • Por (kawałek)
  • Pietruszka, seler
  • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
  • Kilka suszonych grzybów
  • 3-4 buraki
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!