wegańskie

  • Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

    Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

    Zetrzeć na tarce:

    • 250 g marchwi
    • 250 g buraków
    • 250 g korzenia pietruszki
    • 250 g selera
    • drobno pokroić :
    • 250 g pora
    • 250 g białej kapusty

    Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

     

    Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

    Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

    Działanie:

    • uzupełnienie witamin
    • poprawa kondycji
    • wzmocnienie odporności
    • łagodne oczyszczenie organizmu
    • zwiększenie sił witalnych

    Przeznaczony dla osób :

    • wycieńczonych, bez energii
    • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
    • z anemią
    • po operacjach
    • po naświetlaniu
    • po kuracji antybiotykowej
  • Trufle z ugotowanej fasoli

    Odważne połączenie czekolady z fasolą, ale jaki efekt. Pyszna, energetyczna i zdrowa słodycz (bogate źródło: białka, witamin z gr. B, A, C, magnezu, potasu, wapnia i fosforu) - zadowoli każdego maluszka.

    Składniki:

    • szklanka ugotowanej białej fasoli,
    • tabliczka gorzkiej czekolady,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • łyżka karobu  lub kakao,
    • garść posiekanych  migdałów lub orzechów.

    Do dekoracji: zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao

    Sposób wykonania:
    Jeszcze gorącą fasolę miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i pozostałe składniki. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy według upodobań.


  • Wegetariańska grochówka

    Składniki:

    • ½ szkl. grochu połówkowego
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 ziemniak
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy - szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.

  • Zupa jesienna z kapustą

    Przygotować:

    • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
    • 3 pokrojone marchewki
    • 1 pokrojoną pietruszkę
    • 5 pokrojonych ziemniaków
    • Pół główki pokrojonej kapusty białej
    • 2 posiekane cebule
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
    • Szczyptę pieprzu
    • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
    • Szczyptę soli
    • Duży sparzony i pokrojony pomidor
    • Garść siekanej natki pietruszki


    Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.

  • Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

    zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

    • 1 marchewka
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ziemniaki
    • kilka różyczek kalafiora
    • imbir - 2cm
    • 1 czosnek
    • kurkuma
    • zioła prowansalskie
    • lubczyk
    • sól, pieprz,
    • curry
    • 1 łyżeczka cytryny

    Przygotowanie:

    Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.




  • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

    Soczewica - prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

    Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

    Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

     Składniki:

    • 500 g czerwonej soczewicy
    • 2 nieduże marchewki
    • ½ szklanki wiórek kokosowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypta kurkumy
    • listek laurowy
    • ⅓ łyżeczki gorczycy
    • 1/3 łyżeczki kuminu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ⅓ łyżeczki curry
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • kilka kropel soku z cytryny
    • do posypania pestki dyni

    Przygotowanie:

    Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

    Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

    Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

     

    Smacznego

  • „Mleczko” sezamowo – słonecznikowe

    • ¼ szklanki sezamu
    • ¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika
    • wg uznania: kilka daktyli, moreli, fig
    • łyżeczka miodu lub pyłku pszczelego

    Sezam i słonecznik namocz przez noc w wodzie.

    Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (użyj tej samej wody, w której moczyły się nasiona)

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.