Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.
Soczewica - prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?
Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.
Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny, wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.
Składniki:
- 500 g czerwonej soczewicy
- 2 nieduże marchewki
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta kurkumy
- listek laurowy
- ⅓ łyżeczki gorczycy
- 1/3 łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki curry
- sól morska, pieprz cytrynowy
- kilka kropel soku z cytryny
- do posypania pestki dyni
Przygotowanie:
Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.
Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.
Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego