Zupa curry z ciecierzycą, wegetariańska
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki czerwonej pasty curry łagodne
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 litry wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 szklanki ciecierzycy
- 1 szklanka szpinaku, rozdarty
Sposób przyrządzania:
Podsmażyć cebulę i czosnek w odrobinie oleju.
Dodaj pastę curry, pokrojone w kostkę pomidory, resztę składników. Doprowadzić do wrzenia. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, można dodać ją do zupy. Jeśli używamy suszonej, trzeba ją namoczyć 12 godzin wcześniej i podgotować około 50 minut, a następnie dodać do zupy.
Dodaj ciecierzycy i szpinaku, gotuj 15 minut.
Udekoruj szpinakiem