Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem
Składniki:
4 cebule
100 g razowego kuskusu
50 g wędzonego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
płatki suszonej papryki słodkiej
sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
- z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą),
- umyj, zetnij lekko końce, by równo stały,
- zetnij czubki odłóż, wydąż cebulę,
- wydrąż część pokrój w kostkę,
- na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę
- kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna),
- odstaw na 3 minuty,
- po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki, porwanego na kawałki łososia,
- natkę umyj, posiekaj, też dodaj do kaszki,
- przypraw całość i wymieszaj,
- nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut.
Autor przepisu i zdjęcia: Marta Krawczyk