Kawa na czczo
Kawa? Dopiero po śniadaniu!
Zdarza Ci się od razu po przebudzeniu sięgać po kubek kawy? A może to twój codzienny zwyczaj?
Jeśli to właśnie kawa budzi Cię codziennie rano, radzę zmienić to przyzwyczajenie. Pomimo wielu korzystnych właściwości, takich jak: usuwanie oznak zmęczenia, pobudzenie kory mózgowej, przyśpieszanie spalania tkanki tłuszczowej, picie kawy w nadmiernej ilości oraz na czczo działa niekorzystnie na nasz organizm. Mocna, czarna kawa o poranku nie dostarcza energii, witamin i minerałów, a wręcz przeciwnie zubaża nasz organizm w substancje odżywcze.
Zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo, cynk, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdująca się w krwi kofeina uwalnia rezerwy energetyczne, przyspieszając akcje serca, zwiększając ciśnienie krwi przez co wprowadza organizm w fazę stresu. Kawa pita na czczo stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co skutkuje zgagą. Działa on również drażniąco na przewód pokarmowy, upośledzając wchłaniania składników odżywczych i powodując wzdęcia i niestrawność. To z kolei może wpływać na zwiększone ryzyko raka jelita grubego oraz choroby wrzodowej. Więc zanim rano sięgniesz po kubek mocnej kawy zastanów się jaki wpływ będzie ona miała na twój organizm!
Kawa to "zabójstwo" dla naszego organizmu, ale jedna kawa dziennie przygotowana według specjalnej receptury, polegającej na odpowiednim zestawieniu składników wzmocni Twój organizm. Mowa o przepisie wywodzącej się z Medycyny Chińskiej, która zalicza kawę do produktów (gorących) wzmacniających jang nerek, poprawiających pracę jelit, wzmagających koncentrację i stymulujących ducha. Dodatek przypraw wspomaga właściwości lecznicze. Kakao jako bogate źródło magnezu nie pozwala na jego wypłukanie. Imbir, kardamon i cynamon to przyprawy rozgrzewające, które przydają się szczególnie w mroźne dni. A oto przepis:
Kawa wg pięciu przemian
Na szklankę wrzątku wrzucić 1-2 łyżki świeżo zmielonej kawy i łyżkę kakao. Do całości dosypać cynamonu, kardamonu, kilka goździków i szczyptę imbiru. Wywar gotować na wolnym ogniu, aż do zagotowania. Odczekać około minuty, by stałe składniki opadły na dno i odcedzić kawę przez sitko z drobnym oczkiem. Kawę można dosłodzić cukrem trzcinowym albo miodem.
Źródła:
Dworzański W. i wsp.: Niepożądane działania kofeiny. Pol. Merk. Lek., 2009, XXVII, 161, 357.
Nawrot P. i wsp.: Effects of caffeine on human health. PubMed. 2003 Jan; 20(1):1-30.
http://www.chinmed.com/dietetyka/diet_art/diolosa.htm
http://archiwum.apz.pl/biuletyn/0305.pdf
Autor: Mariola Natanek