Wpływ grupy krwi na dietę
Dla większości z nas fakt, że istnieje związek między grupą krwi i dietą jest nowym odkryciem.
„To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego” – dr Peter J. D’ Adamo.
Grupy krwi oznaczył w 1901 roku austriacki lekarz Karl Landsteiner, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Do dziś podstawowe grupy krwi to A, B, 0 i AB.
Każda z istniejących grup krwi rozwijała się w różnych warunkach i diametralnie różniło się pożywienie ich nosicieli, dlatego obecnie osoby posiadające określoną grupę powinny stosować dietę taką jak ich przodkowie. Dieta dla grupy krwi nie jest panaceum, ale drogą do odtworzenia naturalnych funkcji obronnych układu odpornościowego, właściwego metabolizmu i oczyszczenia krwi. Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na bilans energetyczny, na skuteczność z jaką spalamy kalorie, na reakcje na stres, a nawet ma wpływ na osobowość.
GRUPA 0
Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową grupą, która jak wiemy jest uniwersalna w razie potrzeby transfuzji. Jej zaletą jest silny układ odpornościowy, niszczący zarówno to, co dla organizmu jest dobre, jak i to co jest złe. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce.
Podstawowym zaleceniem dietetycznym jest absolutne wykluczenie z diety pszenicy, kukurydzy, nabiału, ziemniaków, wieprzowiny. Jeśli to możliwe zaleca się również całkowitą rezygnację z wszelkiego rodzaju marynat, kawy i czarnej herbaty. Niekorzystnie działają też: kalafior, kapusta, mandarynki, pomarańcze, truskawki. Wysoce wskazane jest wprowadzenie do diety pewnej ilości ryb i owoców morza, wołowiny, baraniny oraz żywności zawierającej możliwie duże ilości witamin z grupy B, a także mineralnej wody gazowanej, pietruszki, orzechów włoskich, brokułów, śliwek w każdej postaci oraz cebuli i czosnku.
GRUPA A
Dla współczesnych posiadaczy grupy "A" odpowiednie odżywianie powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm). Pierwszymi przedstawicielami grupy krwi "A" były plemienia rolnicze. Prowadziły one osiadły tryb życia i żywiły się głównie wyhodowanymi przez siebie roślinami. Dlatego też, wszystkim osobom z tą właśnie grupą, zaleca się spożywanie jak najwięcej świeżej, nie przetworzonej żywności – proteiny zawarte w roślinach, dodają energii i są dobrze trawione. Powszechny u osób z grupą krwi "A" jest niski poziom kwasu żołądkowego sprawia, że gorzej trawią białko oraz nabiał, który dodatkowo powoduje spowolnienie metabolizmu. Dlatego warto stopniowo eliminować te produkty z menu zastępując je serkiem tofu lub rybami. Jeśli osoba z grupą krwi "A" sięgnie jednak po mięso, najlepiej, aby było ono gotowane lub duszone, a nie smażone, lub mocno przetworzone (jak np. parówki). Grupa krwi "A" dobrze rozwija się na białkach znajdujących się w roślinach strączkowych. Wspólnie z soją i wszystkimi produktami pokrewnymi fasole i rośliny strączkowe stanowią doskonałe proteinowe źródło odżywcze. Grupy "A"powinny kilka razy dziennie jeść owoce, takie jak: ananas, borówki, czarne jagody, cytryny, figi, grapefruit, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki, żurawina.
GRUPA B
Grupa "B" rozwinęła się między 10, a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy tryb życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Taka genetyczna próba połączenia rozbieżnych kultur i grup ludzi wykształciła grupę "B". Potomkowie koczowników z grupą krwi "B" osiągnęli swoistą równowagę (balance) - mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą "B" jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, soczewicy, orzeszków ziemnych i kukurydzy, a z drobiu - kurczaków. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy.
GRUPA AB
Grupa krwi "AB" jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy "A" i "B". Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności dlatego też dr Adamo określił ją jako enigmatyczną. Czasami złożone antygeny tej grupy "AB" charakteryzują się właściwościami typu "A", w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie "B". Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Osoby z grupą "AB" nie powinny jeść zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub niewskazana w grupach "A" i "B", jest na ogół również wskazana względnie zła dla grupy "AB". Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą "A" i "B" nie powinny spożywać, a osoby z grupą "AB" mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.
Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Aby stracić na wadze należy ograniczyć konsumpcję mięsa czerwonego, jeść owoce morza. Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B, ale jeśli osoby z tą grupą chcą stracić na wadze, powinny unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna.
Autor: Dorota Romatowska