Fasolka szparagowa

Marta Skrzydłowska.

W lecie fasolka szparagowa może być dodatkiem do drugich dań, jak również składnikiem sałatek. Ma dużo wartości odżywczych i jest niskokaloryczna.

Warto ją jeść, gdyż:

  • jest źródłem witaminy A, B, C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń,
  • zwiera kwas foliowy oraz beta-karoten,
  • wzmacnia śledzonę-trzustkę i nerki,
  • chroni wzrok i zapewnia dobrą przemianę materii,
  • obniża poziomu cholesterolu we krwi,
  • działa moczopędnie,
  • usuwa z organizmu toksyczne substancje i kwas moczowy,
  • wspomaga leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,
  • reguluje zaburzenia metaboliczne,
  • ma działanie przeciwcukrzycowe,
  • wzmacnia odporność,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • obniża ciśnienie i doskonale działa na układ krwionośny,
  • ma właściwości przeciwzapalne.

Fasolki szparagowej nie należy jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.