Kupuj sól nierafinowaną
Sól wzmacnia trawienie i wzmaga wydzielenie kwasu solnego w żołądku. Pobudza działanie nerek, pomaga przezwyciężyć suchość w organizmie. Minerały w niej zawarte pomagają oczyścić organizm z toksycznych pozostałości z pożywienia, tym samym wspomaga ogólne odtruwanie organizmu.
Sól dobrej jakości, stosowana w umiarkowanych ilościach wzmacnia serce i umysł.
1) nierafinowana sól skalna, zwana himalajską, jest różowa. Najczystsza i najzdrowsza dostępna sól, skarbnica minerałów zawiera ich aż 84 m.in: azot, tlen, fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, chlorek, wapno, chrom, mangan, żelazo, miedź, cynk, arsen, selen, brom, jod,
2) nierafinowana sól morska, jest szarawa, występuje w kryształkach, granulkach lub proszku.
3) nierafinowana, niejodowana sól kamienna.
Nie używaj soli przemysłowej, warzonej, miałkiej, czyli NaCI (chlorek sodu) z dodatkiem substancji przeciwzbrylających oraz jodku potasu. Jesteśmy przeciwni jej używania, gdyż nie daje ona żadnych korzyści zdrowotnych.
- ziemniaków,
- kasz,
- makaronów,
- ryżu,
- jajek czy pomidorów.
- ciastka,
- sery,
- kiełbasy,
- zupki w proszku,
- gotowe sosy
- i inne gotowe dania,
Autorka tekstu: Marta Skrzydłowska