Kotlety z kalafiora i cieciorki
Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
- 1-2 ząbki czosnku
- gałka muszkatałowa
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól kamienna lub morska, pieprz
- sezam, płatki owsiane - do obtoczenia
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
Sposób wykonania:
Przygotowanie ciecierzycy
Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.
Przygotowanie kotletów
Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.