Jajeczka orkiszowe
Składniki:
- 150 g masła
- 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g kaszki manny
Wykonanie:
Masło i cukier ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką w kształcie jajka, a jeśli nie mamy to poszukajcie w kuchni jakiś przyrząd, aby od niego wykrawać - ja miałam coś takiego z Tupperware. Ostatecznie można zrobić kółeczka i rozciągnąć troszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy jak pisankę według upodobań.
Smacznego