Jajka faszerowane na ciepło i zimno (2 wersje)
Jajka faszerowane na ciepło
- 8 jaj
- kilka pieczarek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- słonecznik, pokruszony chleb - do posypania
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na połowę (bez obierania; ze skorupką), wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko przestygną, dodajemy żółtka, zieleninę, śmietanę, musztardę i doprawiamy. Połówki białek wypełniamy masą, posypujemy chlebem lub słonecznikiem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopni przez 10 - 15 minut.
Jajka faszerowane na zimno
- 7 - 8 jaj
- tuńczyk w sosie własnym lub ryba wędzona
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na połowę, wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Połówki białek wypełniamy masą i układamy na półmisku, polewamy sosem zielonym.
Sos zielony I
- 3 łyżki płatków owsianych
- rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
- odrobina soku z cytryny
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sos sojowy, sól
- tymianek
- woda
Przygotowanie:
Płatki uprażyć w garnku, dodać ok ½ litra wody i gotować około 15 minut, zmiksować i doprawić sosem sojowym, solą. Wsypać pokrojoną zieleninę, dodać sok z cytryny, jogurt i tymianek. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać wrzącej wody.
Sos zielony II
- mały jogurt naturalny
- kilka łyżek śmietany
- rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
- odrobina soku z cytryny
- sól morska, pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. W misce wymieszać pozostałe składniki i dodać pokrojoną natkę, szczypiorek i rzeżuchę.