Bułki na zakwasie

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest odżywcze, pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jak smakuje? Na pewno dla wielu osób przyzwyczajonych do smaku pieczywa drożdżowego, w dodatku z białej mąki może początkowo “specyficznie” smakować, warto jednak spróbować.

Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Moje pierwsze wypieki na zakwasie  dalekie były od ideału. Metodą prób i błędów uzyskujemy coraz lepsze pieczywo. Jeżeli jest zbyt zbite, należy dodać więcej zakwasu, dosypać trochę mąki pszennej albo dłużej wyrabiać ciasto.

Zaletą pieczywa na zakwasie jest obecność bakterii fermentacji mlekowej, które bardzo korzystnie wpływają na nasz  układ trawienny. W przeciwieństwie do pieczywa na drożdżach, które powoduje procesy fermentacyjne w jelitach i dobrze znane niektórym z nas  dolegliwości jak: wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.

Przygotowanie zakwasu:

Składniki:

  • mąka żytnia typ 2000
  • woda

Po wymieszaniu  składników powinniśmy uzyskać  konsystencję gęstej śmietany, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po ok. 2 dniach, kiedy pojawią się na powierzchni bąbelki i czuć będzie kwasem.

 Część zakwasu wykorzystujemy do bułeczek, a resztę pozostawiamy i systematycznie “dokarmiamy” tzn. dodajemy trochę mąki i wody. Aby spowolnić proces fermentacji, najlepiej przechowywać zakwas  w lodówce.

Bułki na zakwasie

Składniki:

  • 150 g zakwasu
  • ok. 300 g mąki (pół na pół żytniej typ 2000 i orkiszowej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • opcjonalnie: garść pestek dyni, słonecznika, siemię lniane

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, a ilość wody regulować, tak aby uzyskać dość gęste ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Następnie mokrymi rękami (bądź posmarowanymi oliwą) formujemy bułeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 180 st i pieczemy ok. 30-35  minut.

Smacznego