Schab lub szynka pieczone z ziołami
Mięso: schab lub szynka w 1 kawałku (ok. 1,2 - 1,5 kg)
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- po 4-5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli kamiennej (do przetworów) lub morskiej nieoczyszczonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka musztardy
- oliwa
Liść laurowy, ziele angielskie i ziarna jałowca rozmiażdżyć w moździeżu i wymieszać z resztą składników, mięso zamarynować i pozostawić na 12h. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodać troszkę wody i piec w temp. 180 st.
Po upieczeniu może być wykorzystane na ciepło jako część obiadu; świetnie smakuje z jabłkami w majeranku z żurawiną. Można podawać też na zimno do pieczywa.
Jabłka w majeranku z żurawiną
1 kg jabłek
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego lub extra)
3 łyżki żurawiny (suszonej lub ze słoika)
łyżka (lub 2 nawet) majeranku
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki 2-3 cm (nie za małe) i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło. Przyprawiamy majerankiem i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy żurawinę i dusimy razem 3 minuty. Gotowe!
Smacznego