Jabłko w wiórkach kokosowych
Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.
Składniki:
- jabłko
1 jajko
1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
wiórki kokosowe
czekolada gorzka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.
Udekoruj czekoladą.
Smacznego