Pieguski - ciasteczka domowej roboty
Pomysł ma super chrupiące ciasteczka, przypominające smakiem sklepowe pieguski, ale o niebo lepsze i bez ” ulepszaczy”. Dorzucając do nich różne składniki w zależności od tego, na co ma się ochotę można tworzyć różne smaki.
Przepis z książki Jamiego Oliviera.
Przepis na ok. 15 ciasteczek:
- 125 g miękkiego masła
- 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 jajko (z wolnego wybiegu)
- 100 g mąki orkiszowej
- 25 g płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki: gorzka czekolada / bakalie / skórka z cytryny
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól, wszystko zmiksować. Dorzucić według gustu: 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady / 50 g suszonych owoców / 50 g posiekanych orzechów i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki przełożyć ciasto na folię spożywczą, uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto i pokoić na 1-centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku 190 st przez 8 - 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą mocno przypieczone.
Można zrobić podwójną ilość, podzielić na więcej porcji i trzymać w zamrażarniku. A gdy najdzie nas ochota albo pojawią się niespodziewani goście, wyciągnąć z zamrażarnika, pozostawić na ok. 15 minut, aby lepiej się kroiło i upiec.
Smacznego