Babeczki marchewkowo-kokosowe
Składniki:
- 2 szkl. marchewki startej na małych oczkach
- 1 duże jabłko starte na grubych oczkach
- 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
- ½ szkl. wiórek kokosowych
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta kardamonu
- ½ szkl. oleju rzepakowego
- ¾ szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada gorzka – do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, dodajemy starte jabłko i marchewkę, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy. Przekładamy masę do muffinek, pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 25- 30 minut. Dekorujemy czekolada.
Smacznego