10 objawów nietolerancji glutenu
Ponad 55 chorób wiąże się z glutenem. Co to jest gluten? To białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu.
Szacuje się, że u 99% ludzi, którzy mają nietolerancję na gluten oraz celiakię, nie są do końca zdiagnozowani.
Czy może jesteś jedną z tych osób?
Jeśli masz któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.
- Problemy z trawieniem takie jak:
- zaparcia,
- gazy,
- wzdęcia,
- a nawet biegunka.
Rogowacenie mieszkowe skóry (znane również jako “gęsia skórka” na łokciach). Prawdopodobnie jest to wynik niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy, co jest spowodowane uszkodzeniem jelit przez gluten.
- Zmęczenie lub uczucie zmęczenia po spożyciu posiłku zawierającego gluten, np.;
- kanapki,
- makaron,
- pizza,
- pierogi,
- naleśniki,
- bułki itp.
- Rozpoznanie choroby autoimmunologicznej takiej jak:
- zapalenie tarczycy Hashimoto,
- zapalenie stawów,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- toczeń,
- łuszczyca
- i stwardnienie rozsiane.
- Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub poczucie braku równowagi.
- Brak równowagi hormonów, takich jak:
- PMS, czyli ang. premenstrual syndrome, po polsku zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- PCOS, czyli ang. Policystic Ovarian Syndrom, po polsku zespół policystycznych jajników;
- oraz niewyjaśniona niepłodność.
- Migreny, bóle głowy.
- Rozpoznanie przewlekłego zmęczenia lub fibromialgii - bólu mięśni i stawów.
- Stan zapalny, obrzęk i ból stawów, takich jak:
- palce,
- kolana
- i biodra.
- Problemy z nastrojem:
- lęki,
- depresja,
- ADD/ADHD.
Jak sprawdzić czy Ciebie dotyczy nietolerancja na gluten?
Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masz nietolerancję na gluten jest zrobienie diety eliminacyjnej, czyli trzeba zrezygnować z glutenu na 2-3 tygodnie, a następnie po tym czasie z powrotem wprowadzić go do diety. Należy pamiętać, że gluten może być trawiony miesiące, a nawet lata w Twoim organizmie, dlatego im dłużej trwa dieta eliminacyjna, tym lepiej dla Ciebie. Aby uzyskać dokładne wyniki z testu, należy wyeliminować z diety 100% produktów zawierających gluten.
Jak leczyć nietolerancję na gluten?
Wyeliminowanie produktów zawierających gluten z diety, oznacza wyeliminowanie ich w 100%. Nawet śladowe ilości z żywności, leków, suplementów, mogą spowodować zły stan w organizmie.
Nie ma zastosowania tutaj zasada 80/20, gdyż każde spożycie glutenu zwiększa ryzyko choroby, a nawet śmierci. Artykuł opublikowany w 2001 r. donosi, że wśród osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu nietolerancji glutenu, spożycie glutenu nawet raz w miesiącu podnosiło ryzyko śmierci o 600%. Prawidłowa dieta jest niezwykle ważna, pamiętaj, że to właśnie odpowiednie jedzenie przynosi zdrowie.
Jeśli masz pytania, skontaktuj się z nami