Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą
Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.
Składniki (12 sztuk):
- papier ryżowy
- pół małego opakowania makaronu ryżowego
- kilka liści kapusty pekińskiej
- podwójna pierś z kurczaka
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- łyżka oliwy
- sól morska lub kamienna
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.