Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii
Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną „postawi na nogi”.
Kasza jaglana:
- dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
- bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
- jest zasadotwórcza i lekkostrawna.
Składnik:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- cebula pokrojona w kostkę
- połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
- 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
- 3 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz,
- bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny.