Crumble z owocami
Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.
Składniki:
- owoce
Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.
Kruszonka:
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g zimnego masła, można dać olej roślinny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych
Sposób wykonania:
Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut.