Granola
Składniki:
-
3-4 filiżanki płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itp..)
-
1 filiżanka otrąb owsianych, orkiszowych lub pszennych
-
½ filiżanki sezamu
-
½ filiżanki siemienia lnianego
-
1 filiżanka mąki kukurydzianej
-
ok. 3-4 łyżki miodu
-
słód/melasa wg uznania
-
½ filiżanki oleju/oliwy
Wykonanie:
Mieszamy wszystko i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut, w trakcie pieczenia można przemieszać. Dodajemy następnie np. słonecznik, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki wg upodobania i jeszcze pieczemy ok 10 minut. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce 3-4 tygodnie.