Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną
Składniki:
-
1 fenkuł (koper włoski)
-
2 duże pory
-
kawałek dyni Hokkaido
-
1,25 l bulionu/wody
-
125 ml mleczka kokosowego
-
4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
-
2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz
-
2 łyżki soku z cytryny
-
oliwa z oliwek
-
świeży koperek
Wykonanie:
Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.
Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.
Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.