Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą
Składniki na kotlety:
-
4-5 łyżek ugotowanego orkiszu
-
4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
-
1-2 szt. ugotowanej marchewki
-
cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
natka pietruszki, koperek
-
sos sojowy
-
kurkuma,rozmaryn,majeranek
-
pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)
-
1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego
-
zmielone siemię lniane- jako zagęstnik
-
mąka razowa- do obtoczenia
Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:
-
słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów
-
kawałek dyni Hokkaido
-
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki
-
2 czerwone cebule
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
świeża bazylia i rozmaryn
-
só morska, pieprz
Przygotowanie orkiszu
Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.
Przygotowanie kaszy jaglanej
Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Przygotowanie kotletów
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.
Przygotowanie sosu
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować i posypać świeżymi ziołami.