Ostropest plamisty oczyszcza i regeneruje wątrobę
Ostropest plamisty jest niezwykłą rośliną o wielu leczniczych właściwościach. Jest niezaprzeczalnie jednym z produktów, które warto przemycić do naszego codziennego jadłospisu! Szczególnie, gdy na półkach sklepowych dominuje żywność wysokoprzetworzona, a leki farmaceutyczne są stosowane jako wybawienie nawet przy najmniejszym bólu głowy. Pamiętajmy, że złe nawyki żywieniowe niszczą nasz organizm, a w szczególności źle wpływają na wątrobę.
Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, nazywana jest potocznie „filtrem”, gdyż: oczyszcza krew, uczestniczy w przekształcaniu szkodliwych dla organizmu substancji, metabolizuje leki i alkohol, dlatego też narażona jest na największą ilość toksyn oraz zanieczyszczeń.
Czy jest jakiś sposób, aby ochronić bądź też odciążyć naszą wątrobę?
Przemysł farmaceutyczny proponuje niezliczoną ilość leków wspomagających pracę wątroby, ochraniających czy odtruwających ten niezbędny do życia narząd. Ostropest plamisty w naturalny sposób zapewni nam to samo działanie.
Na początek trochę historii…
Ostropest plamisty znany jest od wieków, jako roślina lecznicza, wykorzystywany był już w Starożytnym Rzymie i Grecji. Do łask zaczął powracać w średniowieczu, kiedy to okrzyknięto go „osetem Najświętszej Marii Panny”. Przez stulecia był stosowany na całą gamę dolegliwości - począwszy od wymiotów, zaparć, poprzez schorzenia wątroby, żółtaczkę, aż po choroby układu sercowo-naczyniowego.
Co cennego znajdziemy w ostropeście?
Ostropest obfituje w związki aktywne biologicznie, są to między innymi:
-
Flawonolignany, zwane inaczej sylimaryną – wykazują właściwości przeciwzapalne, ale przede wszystkim cenne są ich właściwości odtruwające i detoksykacyjne. Sylimaryna blokuje wnikanie związków toksycznych w głąb komórek wątroby, dzięki czemu ochrania ją. Ten niepowtarzalny kompleks przeciwutleniaczy ma również zdolność do neutralizacji obcych związków przenikających do komórek wątroby, przez co działa regenerująco. Nie są to jednak wszystkie pozytywne korzyści płynące ze stosowania sylimaryny, bowiem zwiększa ona produkcję żółci oraz pobudza jej wydzielanie poprawiając tym samym trawienie, przeciwdziała wytrącaniu się złogów oraz kamieni żółciowych. Flawonolignany stabilizują strukturę błon komórkowych oraz wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wykazują, iż składnik sylimaryny (silibinina) pomaga niszczyć komórki nowotworowe, nie naruszając przy tym zdrowych komórek organizmu.
-
Flawonoidy są doskonałym przeciwutleniaczem, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamują działanie wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko powstania nowotworów, ponadto uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu, działają przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz moczopędnie.
-
Aminy biogenne biorą udział w prawidłowym przebiegu procesów komórkowych, są niezbędne do utrzymania żywotności komórki, wchodzą też w skład ważnych dla organizmu związków, takich jak koenzymy czy hormony.
-
Fitosterole wpływają pozytywnie na profil lipidowy organizmu - zmniejszają absorpcję jelitową cholesterolu, dzięki czemu poziom cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL ulega obniżeniu, właściwości te są nieocenione w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
-
Garbniki mają wiele medycznych zastosowań, działają przeciwzapalnie oraz lekko znieczulająco, często wykorzystywane są w kuracji przeciwbiegunkowej, mają charakter bakteriobójczy oraz przeciwkrwotoczny.
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy omega-3) pełnią wiele kluczowych funkcji w organizmie, między innymi regulują pracę układu sercowo-naczyniowego: wpływają na poziom cholesterolu ogółem, obniżają niekorzystną frakcję cholesterolu LDL, normalizują ciśnienie tętnicze; nienasycone kwasy tłuszczowe są materiałem budulcowym tkanek i mózgu, wpływają na stan skóry i włosów, a co ważne - nie są syntezowane w organizmie, więc jedynym ich źródłem jest pożywienie!
-
Kwasy organiczne, białka, węglowodany, witamina C i K, sole mineralne m.in. miedź, selen, cynk - składniki te wpływają przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Znamy już korzyści wynikające ze stosowania ostropestu, teraz powstaje pytanie – w jakiej postaci go spożywać?
Przemysł farmaceutyczny proponuje nam wiele rozwiązań, jeśli chodzi o ostropest plamisty – kapsułki, drażetki, tabletki, ale musimy pamiętać, że w takiej formie zazwyczaj dodawane są substancje typu wypełniacze, barwniki, które dodatkowo obciążą wątrobę. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie ostropestu w postaci jak najbardziej naturalnej, czyli jako nasiona – można je spożywać bezpośrednio z łyżeczki popijając wodą; dodawać do koktajli owocowych, warzywnych bądź mlecznych; dosypywać do fermentowanych produktów mlecznych, surówek, sałatek i przeróżnych dań - nawet deserów. Nasiona ostropestu plamistego warto samemu zmielić bezpośrednio przed spożyciem, dzięki temu zapobiegniemy utlenianiu zawartych w nim kwasów tłuszczowych.
Warto również przeczytać na temat oczyszczania wątroby za pomocą buraków.
Źródła:
Gawęcki J., 2010, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=87
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sylimaryna
http://zdrowypacjent.pl/ziola/ostropest-plamisty-silybum-marianum-l-gaertner
http://portalwiedzy.onet.pl/67543,haslo.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garbniki_ro%C5%9Blinne
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18538589
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10660092
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17950073