Ostatnimi czasy superfood, czyli super żywność, znajduje się na szczycie listy trendów żywieniowych. Pisaliśmy już o Polskiej Superfood, jednak większość super żywności jest uprawiana za granicami Polski. Oto one:
Tybetańskie jagody goi - Naturalnie występują na obszarze południowo-wschodniej Europy oraz Azji. Goi są to niepozorne owoce o czerwonej barwie i delikatnej strukturze, które strząsa się z krzaków podczas zbiorów. Co cennego kryje się w tak małych owocach? Ogrom witaminy C - w owocach goi znajduje się jej 160 razy więcej niż w małym jabłku, zwiększa ona odporność organizmu, przeciwdziała infekcji oraz pełni w nim wiele ważnych funkcji. Ponadto Goi obfituje w witaminę A, B1, B2, B6, E oraz wapń, potas, żelazo, selen, cynk, sód, a to przecież witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłową pracę organizmu. Bogactwo Goi stanowią też flawonoidy, węglowodany, aminokwasy wykorzystywane do budowy naszego organizmu oraz antyoksydanty, które zapobiegają wczesnemu starzeniu się organizmu oraz chronią przed nowotworami.
*********************************************************************
Peruwiańska maca - Jest jadalnym korzeniem rośliny występującej na szczytach Andów w Peru. Historia macy sięga wielu wieków, kiedy to była spożywana jako naturalny pokarm Indian. To właśnie jej przypisywane byływłaściwości wzmacniające (maca była zażywana przez wojowników przed walkami) oraz zwiększające odporność na stres. Maca uznawana jest za produkt wysokoenergetyczny oraz wysoko odżywczy. Co takiego znajdzemy w tej roślinie? Białko będące źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm sam nie wytwarza, ponadto węglowodany oraz znaczące ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza nasz organizm. Maca obfituje też w tłuszcze, są to w 70% kwasy tłuszczowe nienasycone, które pełnią funkcję energetyczną oraz budulcową, ponadto usprawniają pracę serca, poprawiają profil lipidowy. Bogactwo macy stanowią też witamin i składniki mineralne. Dodatkowym atutem spożywania macy jest jej wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu, przez co łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa płodność mężczyzn.
*********************************************************************
Kokos - Pochodzi z obszarów południowo-wschodniej Azji oraz północno-zachodniej Ameryki Północnej. Największe bogactwo kryje się w tłuszczu kokosowym oraz w jego soku. Tłuszcz kokosowy zalicza się do rodziny kwasów tłuszczowych nasyconych, ale to co różni go od tłuszczy nasyconych znajdujących się w produkrach zwierzęcych to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są bezpośrednio przenoszone do wątroby i spalane jako materiał energetyczny, nie gromadząc się w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcz kokosowy ponadto wspomaga metabolizm, jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwgrzybicową i przeciwwirusową. Sok kokosowy jest bogatym źródłem elektrolitów, które rozprowadzają energię w organizmie. Budowa cząsteczkowa wody kokosowej przypomina budowę osocza krwi, dzięki czemu organizm rozpoznaje i użytkuje ją w najwłaściwszy sposób. Owoc kokosa obfituje w błonnik, witaminę B2, B6, C, E, kwas foliowy oraz potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i sód.
*********************************************************************
Orzechy nerkowca - jego ojczyzną są obszary tropikalne Ameryki Południowej. Są bogatym źródłem białka, błonnika oraz tłuszczy z rodziny n-3. Orzechy nerkowca obfitują również w witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, miedź i żelazo. Bomba składników odżywczych!
*********************************************************************
Trawa amarantusa - Amarantus jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie, jego cenne właściwości znane są od setek lat przez co okrzyknięty został mianem “złota Inków”. Amarantus obfituje w witaminę A, C, D i E oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor). Kolejnym cennym składnikiem rośliny jest białko, węglowodany złożone z których energia uwalniana jest stopniowo, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, za które nasz organizm na pewno się odwdzięczy. W skład amarantusa wchodzi także skwalen, który odpowiedzialny jest za poprawę odporności organizmu oraz spowolnienie procesów starzenia organizmu.
*********************************************************************
Ziarno kakaowca - Drzewo kakaowca rośnie naturalnie na obszarach lasów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Dlaczego zaliczany jest do superfood? Kakaowiec jest rośliną o bardzo wysokiej wartości odżywczej, a surowe ziarna kakaowca uznawane są za najbardziej skoncentrowane źródło antyoksydantów na całym świecie! Jak juz wspominaliśmy, antyoksydanty spowalniają procesy starzenia oraz chronią przed chorobami m.in. przed rozwojem nowotworów. Co więcej znajdziemy w kakaowcu? Duże ilości magnezu oraz ogromną dawkę żelaza! Taka ilość pierwiastków wpłynie nie tylko na poprawę koncentracji, ale również może poprawić pracę serca oraz zwiększyć wydzielanie hormonów szczęscia. Należy jednak pamiętać, że kakao w proszku oraz czekolady są zazwyczaj przetwarzane w bardzo wysokiej temperaturze, przez co tracą swoje cenne właściwości. Podczas produkcji kakao usuwane są też flawonoidy, które wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego czy poprawę pamięci. Jeśli chcemy aby kakao zachowało to, co ma w sobie najcenniejsze powinniśmy wybierać certyfikowane organiczne surowe kakao (najlepiej całe ziarno), które nie było przechowywane w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
*********************************************************************
Spirulina - Pod tą nazwą kryje się niebieskozielona mikroalga o wysokich właściwościach odżywczych. Co cennego znajdziemy w spirulinie? Na pewno białko i to w obłędnej ilości, ponieważ stanowi ono aż 70% produktu - stąd też spirulina jest uznawana za jeden z najlepszych źródeł białka na świecie. Poza tym spirulina obfituje w witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo oraz beta karoten. Według badań ta mikroalga pomaga też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru (glukozy) we krwi dlatego szczególnie polecana jest diabetykom.
*********************************************************************
Avocado - inaczej smaczliwka, jest owocem cenionym za swojąt unikalną wartość odżywczą. Niepowtarzalną wśród owoców cechą avocado jest zawartość kwasów tłuszczowych, sięgająca ponad 20%! Jest to tłuszcz łatwoprzyswajalny, składający się w głównej mierze z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które poprawiają pracę serca, wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Tłuszcz avocado może być wykorzystywany jako substytut tłuszczu zwierzęcego np. masła, co szczególnie poleca się osobom z zaburzoną pracą serca, nadciśnieniem oraz miażdżycą. Avocado posiada znikomą ilość węglowodanów, dlatego też polecany jest diabetykom. Ponadto znajdziemy w nim białko i całą gamę witamin oraz składników mineralnych. Avocado polecane jest osobom chorującym na stuszczenie wątroby oraz zaburzony metabolizm tłuszczu, ponieważ miedź znajdująca się w nim pozytywnie wpływa na ustępowanie obu dolegliwości.
*********************************************************************
Źródło:
http://pl.wikipedia.org
http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Super-zywnosc-co-warto-jesc-czesc-1.html
http://zwierciadlo.pl/2012/zdrowie/diety/superzywnosc-7-najzdrowszych-produktow
http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art148,kurkuma-niezwykla-przyprawa.html
http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci?page=1