Przepisy na rozgrzewające zupy
Sezon zimowy to czas częstych zachorowań oraz infekcji, warto więc w szczególności zadbać o odporność organizmu w tym okresie. Zachęcamy do spożywania rozgrzewających zup, które nie tylko dostarczają ogromu witamin i składników mineralnych, wzmacniając tym samym walkę organizmu z drobnoustrojami. Zupy ogrzeją nasz organizm od środka, przywracając komfort nawet w najzimniejsze wieczory. Warto pamiętać, aby do zup dodawać przyprawy rozgrzewające: imbir, czosnek, pieprz czarny, kurkuma, kolendra, kminek, majeranek, cynamon i goździki.
Nasze propozycje:
Zupa krem z ziemniaków i kalafiora
Składniki:
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- imbir - 2cm
- 1 czosnek
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- lubczyk suszony
- sól, pieprz,
- curry
- 1 łyżeczka cytryny
- oliwa lub masło klarowane
Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta, można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 500 g czerwonej soczewicy
- 2 nieduże marchewki
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta kurkumy
- listek laurowy
- ⅓ łyżeczki gorczycy
- 1/3 łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki curry
- sól morska, pieprz cytrynowy
- kilka kropel soku z cytryny
- do posypania pestki dyni
Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy. Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.
Szybka zupa meksykańska z mięsem
Składniki:
- mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
- sól, pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)
Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania (my dodaliśmy: pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony). Podawać z gorącymi grzaneczkami posmarowanymi masłem.
Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia.
Zupa cebulowa
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 kg cebuli
- 1 litr wywaru warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego startego imbiru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, pieprz, tymianek
Pokrojoną w paski cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i imbir. Do gotującego się wywaru wrzucić kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. W trakcie gotowania dodać podsmażoną cebulę. Na końcu dodać tymianek, sól i pieprz. Mozna dodać szklankę białego wina.
Zupa pychotka z cieciorki
Składniki:
- Pół szklanki cieciorki
- Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak
- Marchewka (najlepsza ekologiczna)
- Jeden mały seler lub część dużego
- Por (tylko biała część)
- Pół papryki
- Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
- Zioła prowansalskie
- Rozmaryn (suszony lub świeży)
- Pieprz ziołowy
- Papryka ostra (lub łagodna) w proszku
Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny). Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.
Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku. Smakuje, gdy pada deszcz i gdy świeci słońce.