Pasta z bakłażana i papryki
Przysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 duże czerwone papryki
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól morska lub kamienna, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Przygotowanie
Bakłażana przekroić na pół, posolić, po 30 min. wytrzeć powstałe na nim krople soku ręcznikiem papierowym (pozbywamy się w ten sposób goryczki).
Bakłażana, pomidora, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać obrany czosnek , oliwę , sól i pieprz.
Wyłożyć wszystko na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 35-40 minut. (w trakcie pieczenia wymieszać dwa razy)
Po upieczeniu warzywa zmiksować i podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!