5 sposobów na szybki obiad
Obiad, zaraz po śniadaniu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinien dostarczać organizmowi nie tylko odpowiednią ilość energii, ale również składników odżywczych. Aby posiłek był pełnowartościowy powinien składać się z produktów zbożowych, takich jak: kasze, ryż, makarony, ziemniaki oraz z produktów będących źródłem białka, czyli: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. W każdym daniu powinna znaleźć się co najmniej jedna porcja warzyw, jako główne źródło witamin i składników mineralnych. Pamiętaj, że to właśnie jedzenie przynosi zdrowie!
Obiad często kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni, ale dziś udowadniamy, że pełnowartościowy obiad można wykonać nawet w pół godziny!
Makaron z łososiem i parmezanem
Składniki:
-
makaron pełnoziarnisty orkiszowy, jaglany, grochowy czy ryżowy
-
kawałek świeżego łososia bez skóry
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
pół cebuli
-
parmezan
-
pieprz czarny lub cytrynowy
- koperek
Pierś indycza z pieczarkami
Składniki:
-
2 łyżki oleju
-
pokrojona pierś z indyka
-
500 g pieczarek
-
1 cebula
-
pieprz
-
sól
-
kilka kropli cytryny lub natka pietruszki
-
kurkuma (mała szczypta)
-
curry
-
ewentulanie 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Do rozgrzanego garnka wlać olej, podsmażyć na nim pierś. Przyprawić: solą, pieprzem, kurkumą, curry. Skropić cytryną lub dodać natkę. Osobno podsmażyć cebulę i pokrojone pieczarki. Gdy indyk się lekko zarumieni, dodać cebulę i pieczarki. Dusić pod przykryciem 20 minut. W razie potrzeby posolić. Dodać ewentualnie śmietanę, zagotować. Podawać z ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną.
Burgery z indyka ze szpinakiem
Składniki:
-
400-500 piersi z indyka
-
300g szpinaku
-
1 cebula średniej wielkości, posiekana
-
2 łyżki zielonej pietruszki
-
1 łyżeczka sosu chili (ważne, żeby był ostry)
-
majeranek, tymianek, rozmaryn, sól (według upodobań)
Posiekaj lub zmiel mięso z indyka, dodaj do niego zmielony lub rozdrobniony szpinak i cebulę (przeczytaj o prozdrowotnych właściwościach cebuli). Wlej na masę sos chili i uformuj 5 kotletów. Smaż je na patelni grillowej lub grillu po 7 minut z każdej strony, aż burgery zyskają rumiany, brązowy kolor. Podawaj z sałatami.
Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej "Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się".
Makaron z oliwkami i bazylią
Składniki na 4 porcje:
-
300g makaronu razowego orkiszowy, jaglany, grochowy czy ryżowy
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 zmiażdżone ząbki czosnku
-
1 duża cebula pokrojona w kostkę
-
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
-
puszka czerwonej fasoli
-
2 łyżeczki suszonego oregano
-
2 łyżeczki bazylii
-
100g czarnych oliwek
-
sól i pieprz ziołowy do smaku
Makaron ugotować al dente. Na oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę (5-7 minut). Dodać fasolkę, oregano, bazylię i oliwki, podgrzewać kilka minut. Dodać makaron, doprawić do smaku.
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej
Składniki:
-
1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
-
1 puszka łososia / tuńczyka w oleju
-
1 mała marchewka
-
3 ząbki czosnku
-
pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha
-
jajko
-
łyżka zmielonego siemienia lnianego
-
sól morska, pieprz
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, zmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym. Warto przeczytać artykuł na temat diety oczyszczającej kaszą jaglaną.