Przepisy na wiosnę - najlepsze w konkursie
Miło nam ogłosić wyniki konkursu "Przepis na wiosnę" zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z Wydawnictwem Burda Książki. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przepisy i zdjęcia!
Decyzją jury nagrody otrzymują:
1. Paulina - nagroda książka "Kuchnia naturalna" autorstwa Małgorzaty Puzio oraz komplet ebooków "Smak zdrowia o poranku" oraz "Kasza jaglana na 99 sposobów"
Przepis na frittatę ze szparagami
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęk świeżych szparagów
- 6 jajek
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 125 g mozzarelli
- sól, pieprz
Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.
oraz przepis na bigos z młodej kapusty:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 3-4 marchewki
- 1 cebula
- 4 pętka kiełbasy (u mnie zazwyczaj śląska)
- mały kawałek wędzonego boczku (ok. 100-150 g)
- pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą, tak by prawie ją przykryła, gotować ok. 15 - 20 minut. W międzyczasie jak kapusta się gotuje, boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Do boczku dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę, wszystko chwile podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną dowolnie cebulę (u mnie zwykle w piórka), smażyć aż cebula trochę zmięknie.
Gdy kapusta zmniejszy swą objętość (jeśli wydaje Ci się, że w garnku jest za dużo wady, po prostu ją odlej), dodać do niej pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę oraz przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany koperek. Przyprawić. Gotować wszystko ok. 45 minut, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Potem przyprawić bigos do smaku.
2. Dorota - nagroda książka "Kuchnia naturalna" autorstwa Małgorzaty Puzio
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z bobem i fasolą szparagową w koperkowym pesto
- 5-6 średniej wielkości młodych ziemiaków
- ½ kg bobu
- ½ kg fasolki szparagowej
PESTO:
- pęczek koperku
- sok z ½ cytryny
- 50 g migdałów
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Bób, ziemniaki i fasolkę ugotować każde oddzielnie uważając, żeby pozostały jędrne . Bób przelać zimną wodą, przestudzić i zdjąć łupinki. Ziemniaki i fasolkę pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki pesto zmiksować– w razie potrzeby dolać oliwy – konsystencja ma być rzadsza niż klasycznego pesto- ma bardziej przypominać sos. Składiki sałatki delikatnie wymieszać z pesto i zodstawić do przegryzienia ok. godziny.
3. Aleksandra - komplet ebooków "Smak zdrowia o poranku" oraz "Kasza jaglana na 99 sposobów"
- 100 g ziaren amarantusa
- 100g czarnej soczewicy
- włoszczyzna
- czarnuszka
- sól, pieprz i ulubione zioła
Ugotować soczewicę i ziarna amarantusa do miękkości. Włoszczyznę obrać pokroić lub potarkować na dużych oczkach. Połączyć składniki: ugotowaną soczewicę i amarantus, dodać włoszczyznę, czarnuszkę, przyprawić dodatkowo do smaku. Przełożyć do formy i zapiekać ok 45 min. Podawać z warzywami gotowanymi na parze.
Zwycięzcom gratulujemy!