Zdrowo bezglutenowo - najlepsze w konkursie
Miło nam ogłosić wyniki konkursu "Zdrowo bezglutenowo" zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z firmą SyS. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przesłane odpowiedzi!
Decyzją jury zestawy Dań Babci Zosi otrzymują:
Marta S. za odpowiedź:
Na diecie bezglutenowej jestem od tygodnia. Nie ważyłam się, nie mierzyłam głównie po to by nie skupiać się na traconej bądź nie wadze. Natomiast czuję się lżejsza, uskrzydlona, zdrowsza. Nagle okazało się że można, żyć bez glutenu nie na chwil, ale wprowadzić pewne nawyki na stałe. Owoce, warzywa, zupy, mięso, ryż, nabiał - to pełnowartościowe posiłki wymuszające jednak regularne spożywanie posiłków ponieważ nie są zapychaczami. Słodycze też trudniej podjadać gdyż odpadają ciasta, ciasteczka które chwytałam "w biegu" żeby oszukać głód. Warto więc poczuć się lepiej fizycznie, jednocześnie czerpiąc satysfakcję z pozytywnych zmian.
Magdalena K.:
Aleksandra K.:
Gluten, tajemniczy stwór, warto z nim o zdrowie stoczyć bój.
Ryzyko nadciśnienia, cukrzycy i chorób serca bez niego zmniejszymy,
łysienie, alergie i osteoporozę znacznie ograniczymy.
Warto pożegnać się z glutenem, a będzie nam się lepiej żyło z podniebieniem.
Bez glutenu potrawy są smaczniejsze, zdrowsze i dla organizmu łagodniejsze.
Naszej sylwetce wspaniały prezent zrobimy, a samopoczucie i energię na plus znacznie zwiększymy.
Anna S.:
Po odstawieniu produktów z glutenem człowiek...
a) czuje się lżejszy
b) lepiej sypia
c) jego samopoczucie znacząco się poprawia
d) pozbywa się zbędnych kilogramów i zyskuje kontrolę nad wagą
e) ładnieje, a w szczególności jego skóra
f) ma więcej energii
g) przewartościowuje swoje poglądy na temat żywności
h) je więcej warzyw i owoców, co daje naprawdę widoczne korzyści zdrowotne
Mariola W.:
Chyba każdy z nas lubi czuć się rześko, zdrowo, energicznie i z werwą. Czemu więc nie dążymy do tego stanu, czemu uznajemy stan wzdęcia i ociężałości za normę? Takie samopoczucie nie jest normalne, a wszystko jest sprawką glutenu. Ten podstępny szkodnik uzależnia o wiele bardziej od cukru, wywołuje efekt "pszennego brzucha", a na dodatek przyćmiewa nasz umysł. Gluten to paliwo dla nieustannie buzujących w nas stanów zapalnych, to pożywka dla wszelkich nieproszonych gości w naszym organizmie. Chyba warto spróbować uniezależnić się od glutenu, w przeciwnym razie możemy nigdy nie dowiedzieć się, jak to jest czuć się naprawdę zdrowo. Nowa, lepsza jakość życia jest na wyciągnięcie ręki. Pomyślmy o tym, sięgając po kolejną słodką bułeczkę...
Zwycięzcom gratulujemy!