Zdrowsze zamienniki cukru białego (rafinowanego, oczyszczonego)
Jak trudno obyć się bez słodyczy lub po prostu cukru, wie każdy z nas. Znam niewiele osób, dla których słodycze mogą nie istnieć.
O tym, dlaczego lubimy słodycze, pisałam już w artykule o znaczeniu smaku słodkiego w życiu.
Dostęna jest też lista zdrowych słodyczy.
Dla mnie najważniejsze jest, by wyeliminować z diety biały, czyli rafinowany cukier. Przeczytaj dlaczego warto unikać cukru (artykuł Emilii Lorenc na stronie Zdrowego Przedszkolaka.org)
Jeśli możemy, ograniczmy cukier do minimu, stosujmy od czasu do czasu jego zamienniki, takie jak:
- cukier brzozowy,
- miód,
- cukier trzcinowy,
- melasa (z karobu, trzcinowa czy buraczana),
- syrop z agawy lub daktylowy,
- słód jęczmienny lub ryżowy,
- lukrecja lub stewia.
Najważniejszy jest umiar, ponieważ nawet zdrowsze zaminniki nadal są różnego rodzaju cukrami, więc mają wpływ nie tylko na naszą gospodarkę cukrową, ale też na działanie wszystkich hormonów ludzkich. Pamiętajmy, że uzależnienie od cukru jest takim samym uzależnieniem jak narkotyki czy papierowy (tylko substancja jest inna) i w szerszej perspektywie najlepiej by było zwrócić się do terapeuty i przyjrzeć swoim nawykom.
Autor: Katarzyna Rudnicka