Kasza jaglana na słodko
Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje na słodko.
Kasza z truskawkami
Składniki na 2 porcje:
* ½ szklanki kaszy jaglanej
* 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)
* 2-3 łyżeczki miodu
* truskawek ile się chce
* posiekane grubo orzechy nerkowca
Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, truskawki zmiksować z miodem. Śmietankę można połączyć z kaszą albo polać nią po wierzchu, na koniec dodać orzechy.
Mus jagodowy
Składniki na 2 porcje:
* 1/3 szklanki kaszy jaglanej
* 2 łyżki płatków żytnich lub innych
* 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z sezamem
* garść suszonej żurawiny / daktyli
* miód / cukier trzcinowy nierafinowany
* szczypta kurkumy, szczypta imbiru
* jagody- ile się chce
Do 1 szklanki wrzątku wrzucić kaszę, płatki żytnie, szczyptę kurkumy i imbiru, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15- 20 minut. Do wystudzonej kaszy dodać wcześniej namoczone suszone owoce, siemię lniane z sezamem, miód i jagody, zmiksować.
Udekorować dowolnie.
Pamiętasz dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Pancakes jaglane
Składniki na ok. 8 sztuk /2 porcje:
* ½ szklanki kaszy jaglanej
* 2 łyżki mąki owsianej lub innej (żytniej razowej, gryczanej, z amarantusa)
* 2 jajka
* kilka suszonych daktyli
* szczypta soli
* olej kokosowy lub inny
Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Wrzucić do blendera, dodać mąkę, pokrojone daktyle, sól, jajka i zmiksować. Ciasto jest gęste i lekko lepiące.
Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, formować placki i smażyć z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z owocami, dżemem lub miodem/syropem z agawy.
Bakaliowe kulki jaglano-żytnie
Składniki na ok. 15 kulek:
* 1/3 szklanki kaszy jaglanej
* ¼ szklanki płatków żytnich
* 3-4 suszone daktyle
* 2-3 suszone morele
* łyżka ziaren słonecznika
* łyżka sezamu
* imbir, kurkuma, sól
* łyżeczka miodu
* do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie.
Na ok. 1 ½ szklanki wrzątku wrzucić szczyptę kurkumy, płatki żytnie i kaszę, pokrojone bakalie, słonecznik i sezam. Dodać szczyptę imbiru, soli i gotować na małym ogniu ok.15-20 minut. Po wystudzeniu masy dodać do niej łyżeczkę miodu, wymieszać i lepić kulki (najwygodniej robić to w rękawiczkach lateksowych), obtaczając je w orzechach lub w kokosie.
Więcej rpzepisów z kaszą jaglaną znajdziesz w ebooku "Kasza jaglana na 99 sposobów".