Dania wytrawne z kaszą jaglaną
Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje wytrawne.
Pikantne kulki z sardynką
Składniki na ok. 12 sztuk:
* ¼ szklanki kaszy jaglanej
* puszka sardynek w sosie własnym
* ½ cebuli
* łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu (najlepiej domowego)
* do obtoczenia: papryka słodka, kurkuma, cebula suszona, drobno posiekana rukola, koperek, pietruszka itp.
Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożyć do miski, dodać sardynki, jogurt/majonez, drobno posiekaną cebulę, dobrze doprawić i rozgnieść widelcem na jednolitą masę (można ew. zmiksować). Lepić kulki, obtaczać w ziołach i przyprawach, schłodzić. Można też masę jaglano-sardynkową potraktować jak pastę lub dip i zjeść np. z surowymi warzywami.
Dlaczego warto jeść kaszę? Przeczytaj artykuł o kaszy jaglanej.
Sałatka z burakami na ostro
Składniki na 2 porcje:
* ok ½ szklanki kaszy jaglanej
* 1-2 niewielkie buraki
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka oleju lnianego
* kozieradka, kminek, sól morska, bazylia, sok z cytryny
* cebulka zielona
* łyżka orzechów włoskich
Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Buraki umyć, wrzucić na wrzątek, dodać kminek, bazylię, sól i sok z cytryny, a na końcu kozieradkę i gotować do miękkości.
Po odlaniu wody i lekkim przestudzeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę dodać do buraków i wymieszać z olejem, zgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką, ewentualnie doprawić, a na końcu posypać orzechami.
Zapiekanka z kiszoną kapustą
Składniki:
* 1 szklanka kaszy jaglanej
* ½ kg kiszonej kapusty
* cebula
* masło lub 2 jajka
* olej rzepakowy
* kminek mielony, majeranek, kurkuma, sól morska, pieprz
* zielenina: koperek, pietruszka albo zielona cebulka
Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego dodając 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki majeranku i odrobinę soli. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na łyżkę oleju. Dodać pokrojoną kapustę, mielony kminek i lekko przesmażyć. Połowę kaszy rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, na to warstwę kapusty oprószoną pieprzem i na wierzch ponownie warstwa kaszy. Posypać wiórkami masła (lub zalać lekko roztrzepanymi 2 jajkami) i zapiekać ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po wyjęciu posypać zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki.
Więcej przepisów znajdziesz w ebooku w całości poświęconym kaszy jaglanej.