Dania wytrawne z kaszą jaglaną

klo

Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje wytrawne.

Pikantne kulki z sardynką

Składniki na ok. 12 sztuk:

* ¼ szklanki kaszy jaglanej

* puszka sardynek w sosie własnym

* ½ cebuli

* łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, lubczyk

* 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu (najlepiej domowego)

* do obtoczenia: papryka słodka, kurkuma, cebula suszona, drobno posiekana rukola, koperek, pietruszka itp. 

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożyć do miski, dodać sardynki, jogurt/majonez, drobno posiekaną cebulę, dobrze doprawić i rozgnieść widelcem na jednolitą masę (można ew. zmiksować). Lepić kulki, obtaczać w ziołach i przyprawach, schłodzić. Można też masę jaglano-sardynkową potraktować jak pastę lub dip i zjeść np. z surowymi warzywami.

 

 Dlaczego warto jeść kaszę? Przeczytaj artykuł o kaszy jaglanej.

Sałatka z burakami na ostro

Składniki na 2 porcje:

* ok ½ szklanki kaszy jaglanej

* 1-2 niewielkie buraki

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżka oleju lnianego

* kozieradka, kminek, sól morska, bazylia, sok z cytryny

* cebulka zielona

* łyżka orzechów włoskich

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Buraki umyć, wrzucić na wrzątek, dodać kminek, bazylię, sól i sok z cytryny, a na końcu kozieradkę i gotować do miękkości.
Po odlaniu wody i lekkim przestudzeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę dodać do buraków i wymieszać z olejem, zgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką, ewentualnie doprawić, a na końcu posypać orzechami.

 Zapiekanka z kiszoną kapustą

Składniki:

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* ½ kg kiszonej kapusty

* cebula

* masło lub 2 jajka

* olej rzepakowy

* kminek mielony, majeranek, kurkuma, sól morska, pieprz

* zielenina: koperek, pietruszka albo zielona cebulka

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego dodając 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki majeranku i odrobinę soli. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na łyżkę oleju. Dodać pokrojoną kapustę, mielony kminek i lekko przesmażyć. Połowę kaszy rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, na to warstwę kapusty oprószoną pieprzem i na wierzch ponownie warstwa kaszy. Posypać wiórkami masła (lub zalać lekko roztrzepanymi 2 jajkami) i zapiekać ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po wyjęciu posypać zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz w ebooku w całości poświęconym kaszy jaglanej.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.