Z czym to się je: burak. Co robić z burakami?
Buraki, choć popularne, są w polskiej kuchni traktowane trochę po macoszemu. Jest oczywiście barszcz - nieodłączny element kolacji wigilijnej - i jarzynka z buraków, ale czy coś jeszcze? Dziś już coraz rzadziej robi się prawdziwy barszcz na zakwasie - w końcu barszcz w proszku dostępny jest wszędzie i oczywiście robi się go w sekundę. Nikt nie wspomina o fatalnym, chemicznym składzie takiego "barszczu" i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Dlatego w kolejnej odsłonie naszego cyklu "Z czym to się je" chcemy pokazać, że dobrze przyprawione i podane buraki mogą stanowić ciekawą propozycję na obiad czy przystawkę.
Buraki są znakomitym antidotum na anemię, obniżają ciśnienie krwi, pomagają na katar, zmęczenie i nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.
Ich działanie przeciwnowotworowe i zasadotwórcze to kolejne powody, dla których powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Buraki oczyszczają wątrobę, a więc warto je jeść na co dzień i w ten sposób zadbać o zdrowe odżywianie całej rodziny. Podstawą jest oczywiście ich odpowiednie przyprawienie - smak buraków można podkreślić wieloma przyprawami - wybór jest naprawdę bogaty, stąd łatwo jest znaleźć swoje nośniki smaku.
Czym doprawić buraki?
- oliwa
- masło
- miód
- ocet winny
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- czosnek
- cebula
- chrzan
- tymianek
- majeranek
- rozmaryn
- świeża bazylia
- świeża mięta
- świeża kolendra
- goździki
- cynamon
- imbir
- chili
- liść laurowy
- ziele angielskie
- curry
- kminek
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- świeży koperek.
Buraki bardzo dobrze komponują się z wieloma innymi warzywami - są doskonałym towarzystwem dla roślin strączkowych, orzechów i kaszy jaglanej. Poniżej znajduje się lista składników roślinnych, które są zalecane jako składniki potraw zawierających buraki.
Jakie warzywa pasują do buraków?
- mleczko kokosowe
- jabłko
- pomarańcza
- granat
- rodzynki
- pistacje
- orzechy włoskie i laskowe, migdały
- pestki dyni i słonecznika
- sezam/tahini
- rukola
- rzodkiewka
- ogórek
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- fasola
- ciecierzyca.
W kuchni polskiej buraki często towarzyszą różnym mięsom - głównie jako składnik surówki, czasem w wersji podsmażonej. Jest to słuszny, ale nie jedyny wybór. Buraki, co nie tak oczywiste, doskonale komponują się z serami - parmezanem, fetą czy pleśniowym. Poniżej lista składników odzwierzęcych pasujących do buraków.
- twaróg
- ser kozi
- ser owczy
- ser pleśniowy
- feta
- parmezan
- ricotta
- śmietana
- kefir/maślanka
- jajo
- łosoś
- śledzie
- różne gatunki mięsa.
Wyposażeni w wiedzę na temat przyprawiania buraków i łączenia ich z innymi składnikami możemy przystąpić do komponowania ciekawych i zdrowych zestawów. Poniżej kilka propozycji, które mogą stanowić punkt wyjścia do kulinrnych poszukiwań.
Sałatka z buraków z olejem lnianym
buraki, kwaśne jabłko, sok z cytryny, granat, seler naciowy, rodzynki, płatki migdałów
sos: olej lniany, miód, sok z cytryny, kurkuma, sól, pieprz
Krem buraczany z mlekiem kokosowym
buraki, czosnek, imbir, chili, kurkuma, mleko kokosowe, sok z cytryny, świeża natka pietruszki lub kolendra
Carpaccio z buraka
buraki, ser kozi, orzechy włoskie, suszony lub świeży tymianek, ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól
Sałatka z burakami i kaszą jaglaną
buraki, kasza jaglana, cebula, świeża kolendra, czosnek, miód, ocet balsamiczny, oliwa, sos sojowy, pestki dyni
Buraczki zasmażane z pomarańczą i rodzynkami
buraki, oliwa, sok z pomarańczy + skórka, rodzynki, cynamon, sól, pieprz
Pasta z buraków
buraki, czosnek, parmezan, orzeszki pinii lub pestki dyni/słonecznika, oliwa, świeża mięta, świeża bazylia, sól, pieprz
Pieczone buraki z marchewka i kozim serem
buraki, oliwa, marchewki, czosnek, świeży tymianek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, ser kozi, sałaty
Hummus z burakami
buraki, ciecierzyca, tahini (pasta z sezamu), sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwa
Chipsy z buraka
sól, oliwa/masło klarowane, ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, cynamon, czosnek, tymianek, curry
Na koniec kilka propozycji zdrowych przepisów z wykorzystaniem buraków przygotowanych przez Sztukę Odżywiania:
- Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną
- Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową
- Kiszony sok z warzyw
Smacznego!