slide 1

               Uczę jak uprościć sobie życie,
               jednocześnie jedząc zdrowo.
               Podpowiadam jak dbać o siebie i swoją rodzinę.

 

slide 2

Uważam, że w zdrowym odżywianiu
najważniejszy jest zdrowy rozsądek.

Uczę jak odżywiać się zdrowo,
i nie zwariować.

slide 3

Z doświadczenia wiem,

że można znacząco poprawić

jakość swojego życia

decydując się nawet na małe zmiany.

slide 4


Uczę j
ak nadać priorytety
następnym krokom
i nie ulec stresowi.

 

Z czym to się je: burak. Co robić z burakami?

Buraki, choć popularne, są w polskiej kuchni traktowane trochę po macoszemu. Jest oczywiście barszcz - nieodłączny element kolacji wigilijnej - i jarzynka z buraków, ale czy coś jeszcze? Dziś już coraz rzadziej robi się prawdziwy barszcz na zakwasie - w końcu barszcz w proszku dostępny jest wszędzie i oczywiście robi się go w sekundę. Nikt nie wspomina o fatalnym, chemicznym składzie takiego "barszczu" i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Dlatego w kolejnej odsłonie naszego cyklu "Z czym to się je" chcemy pokazać, że dobrze przyprawione i podane buraki mogą stanowić ciekawą propozycję na obiad czy przystawkę.
Buraki są znakomitym antidotum na anemię, obniżają ciśnienie krwi, pomagają na katar, zmęczenie i nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

Ich działanie przeciwnowotworowe i zasadotwórcze to kolejne powody, dla których powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Buraki oczyszczają wątrobę, a więc warto je jeść na co dzień i w ten sposób zadbać o zdrowe odżywianie całej rodziny. Podstawą jest oczywiście ich odpowiednie przyprawienie - smak buraków można podkreślić wieloma przyprawami - wybór jest naprawdę bogaty, stąd łatwo jest znaleźć swoje nośniki smaku.

Czym doprawić buraki?

  • oliwa
  • masło
  • miód
  • ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • chrzan
  • tymianek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • goździki
  • cynamon
  • imbir
  • chili
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • curry
  • kminek
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • świeży koperek.

Buraki bardzo dobrze komponują się z wieloma innymi warzywami - są doskonałym towarzystwem dla roślin strączkowych, orzechów i kaszy jaglanej. Poniżej znajduje się lista składników roślinnych, które są zalecane jako składniki potraw zawierających buraki.

Jakie warzywa pasują do buraków?

  • mleczko kokosowe
  • jabłko
  • pomarańcza
  • granat
  • rodzynki
  • pistacje
  • orzechy włoskie i laskowe, migdały
  • pestki dyni i słonecznika
  • sezam/tahini
  • rukola
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kasza jaglana
  • kasza gryczana
  • fasola
  • ciecierzyca.

W kuchni polskiej buraki często towarzyszą różnym mięsom - głównie jako składnik surówki, czasem w wersji podsmażonej. Jest to słuszny, ale nie jedyny wybór. Buraki, co nie tak oczywiste, doskonale komponują się z serami - parmezanem, fetą czy pleśniowym. Poniżej lista składników odzwierzęcych pasujących do buraków.

  • twaróg
  • ser kozi
  • ser owczy
  • ser pleśniowy
  • feta
  • parmezan
  • ricotta
  • śmietana
  • kefir/maślanka
  • jajo
  • łosoś
  • śledzie
  • różne gatunki mięsa.

Wyposażeni w wiedzę na temat przyprawiania buraków i łączenia ich z innymi składnikami możemy przystąpić do komponowania ciekawych i zdrowych zestawów. Poniżej kilka propozycji, które mogą stanowić punkt wyjścia do kulinrnych poszukiwań.

Sałatka z buraków z olejem lnianym
buraki, kwaśne jabłko, sok z cytryny, granat, seler naciowy, rodzynki, płatki migdałów
sos: olej lniany, miód, sok z cytryny, kurkuma, sól, pieprz

Krem buraczany z mlekiem kokosowym
buraki, czosnek, imbir, chili, kurkuma, mleko kokosowe, sok z cytryny, świeża natka pietruszki lub kolendra

Carpaccio z buraka
buraki, ser kozi, orzechy włoskie, suszony lub świeży tymianek, ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól

Sałatka z burakami i kaszą jaglaną
buraki, kasza jaglana, cebula, świeża kolendra, czosnek, miód, ocet balsamiczny, oliwa, sos sojowy, pestki dyni

Buraczki zasmażane z pomarańczą i rodzynkami
buraki, oliwa, sok z pomarańczy + skórka, rodzynki, cynamon, sól, pieprz

Pasta z buraków
buraki, czosnek, parmezan, orzeszki pinii lub pestki dyni/słonecznika, oliwa, świeża mięta, świeża bazylia, sól, pieprz

Pieczone buraki z marchewka i kozim serem
buraki, oliwa, marchewki, czosnek, świeży tymianek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, ser kozi, sałaty

Hummus z burakami
buraki, ciecierzyca, tahini (pasta z sezamu), sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwa

Chipsy z buraka
sól, oliwa/masło klarowane, ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, cynamon, czosnek, tymianek, curry

Na koniec kilka propozycji zdrowych przepisów z wykorzystaniem buraków przygotowanych przez Sztukę Odżywiania:

Smacznego!