Mazurek z suszonymi owocami
Składniki:
Ciasto
2 szkl. mąki pszennej razowej lub orkiszowej
100g masła
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny (porządnie wyszorowana i wyparzona!)
ok. ½ szkl. zimnej wody
jeśli ktoś lubi lekko słodkie ciasto, można trochę dosłodzić
Masa owocowa
1 - 1,5 szkl. suszonych owoców np. morele, daktyle, śliwki
0,5 l wody
płatki owsiane albo zmielone migdały - (w razie potrzeby) do zagęszczenia
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, solą, skórką z cytryny i dodać tyle wody, aby zlepić szybko ciasto. Nie wyrabiać. Ciasto schłodzić w lodówce.
Owoce suszone sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Następnie gotować w wodzie przez ok. 30 minut, a na końcu (jeśli trzeba) zagęścić płatkami owsianymi albo zmielonymi migdałami.
Ciasto rozwałkować, umieścić na blaszce, utworzyć brzegi wyłożyć masę owocową, piec w 180 st przez ok. 20-30 minut.
Można polać czekoladą, udekorować migdałami.