Z czym to się je: kurczak. Czyli, co zrobić z kurczakiem?
Na zakończenie naszego cyklu "Z czym to się je" omówimy dość nietypowy składnik. Do tej pory pisaliśmy wyłącznie o warzywach, sposobach ich przyprawiania i połączeniach smakowych. W Sztuce Odżywiania uczymy zdrowej i zrównoważonej diety, a mięso kurczaka z dobrego źródła (pozbawione antybiotyków) może stanowić zdrowe wzbogacenie codziennej diety.
Mięso kurczaka jest tak zwanym mięsem białym, chudym. Jest źródłem pełnowartościowych aminokwasów oraz witamin i składników mineralnych. Mięso kurczaka jest lekkostrawne, dlatego często stanowi jedno z pierwszych rodzajów mięsa podawanych małym dzieciom w trakcie rozszerzania diety.
Kurczak to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs w polskiej kuchni - jest łatwe w przygotowaniu i łagodne w smaku, dlatego można z niego przyrządzić bardzo urozmaicone dania. Stanowi także ważny składnik wywarów do zup, w tym tradycyjnego niedzielnego rosołu.
Kurczak znakomicie sprawdza się jako danie smażone czy pieczone, ale też duszone czy gotowane. Sekretem są odpowiednio dobrane nośniki smaku:
- sól
- pieprz czarny
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- imbir świeży i mielony
- kolendra
- curry
- papryka słodka
- białe wino wytrawne
- kurkuma
- kumin
- oliwa
- miód
- nasiona kolendry
- oregano
- bazylia
- tymianek
Mięso z kurczaka popularne jest w zasadzie na całym świecie, stąd można je łączyć z wieloma składnikami pochodzenia roślinnego - w Polsce podamy go z pomidorami czy groszkiem, natomiast kuchnia azjatycka łączy go z mleczkiem kokosowym czy bambusem.
Poniżej lista polecanych do kurczaka produktów roślinnych:
- suszone pomidory
- oliwki
- cukinia
- pieczarki
- kasza jaglana
- kasza pęczak
- ryż
- rodzynki
- morele
- pomarańcza
- brokuł
- szpinak
- papryka
- pomidory
- mleczko kokosowe
- grzyby leśne
- kurki
- kabaczek (i dużo dużo więcej)
W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lista jest zdecydowanie krótsza - kurczaka dobrze jest podać przede wszystkim z różnego rodzaju serami i przetworami mlecznymi. Pełna lista poniżej:
- sery pleśniowe
- ricotta
- parmezan
- śmietana
- jogurt naturalny
- maślanka
Poniżej propozycje zdrowych dań z kurczakiem.
Zachęcamy do własnych eksperymentów kulinarnych z kurczakiem w roli głównej. Możliwości są nieskończone.
Udka kurczaka z miodem i cytryną
udka kurczaka, miód, cytryna, oliwa lub masło klarowane, czosnek, sól morska lub himalajska, lubczyk, tymianek, rozmaryn
Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i ricottą
piersi kurczaka, suszone pomidory, ricotta, oliwa, czosnek, bazylia suszona, oregano suszone, pieprz czarny, sól morska, sok z cytryny
Sałatka z kurczakiem wędzonym
Pierś kurczaka (wędzona), jajka na twardo, pomidory, sałata lub kapusta pekińska, sól morska lub himalajska, kurkuma, majonez, oliwa z oliwek, czosnek
Curry z kurczaka z warzywami
wytrybowane udka z kurczaka bez skóry lub piersi z kurczaka, cebula, czosnek, cukinia, papryki w różnych kolorach, pomidory z puszki lub świeże, jogurt naturalny, chili, imbir świeży, kurkuma, kardamon, nasiona kolendry, cynamon, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka
Kurczak pieczony z owocami
wytrybowane udka kurczaka bez skóry lub piesi, pomarańcze, żurawina (suszona), rodzynki, ocet balsamiczny, goździki, cynamon, kardamon, pieprz czarny, sól morska lub himalajska, oliwa
Pałki kurczaka pieczone w zaprawie pomidorowo-majonezowej
Pałki kurczaka, ketchup lub przecier pomidorowy, majonez, kurkuma, sól morska lub himalajska, papryka słodka
Kurczak pieczony z warzywami
Udka kurczaka, cukinia, marchewka, cebula, pieczarki, sól morska lub himalajska, kurkuma, lubczyk, masło klarowane, natka pietruszki, rozmaryn
Poniżej kilka przepisów na kurczaka z naszego działu ze zdrowymi przepisami. Sztuka Odżywiania życzy smacznego!
Naleśniki ryżowe z kurczakiem
Zupa wiejska z lanymi kluskami
Tortilla z kurczakiem
Roladki drobiowe na słodko
Pierś indycza z pieczarkami - pierś indyczą zastąp kurczakiem
Kurczak Kung Po
Krem strączkowy ze słonecznikiem
Zupa krem z kukurydzy i awokado