Jak przetrwać jesień i zimę bez infekcji? Dieta rozgrzewająca pomoże
Jesień, choć bywa piękna i słoneczna, z całą pewnością nie należy do najprzyjemniejszych pór roku. Dni są coraz krótsze, coraz częściej pada deszcz, a ciągłe zmiany temperatur stanowią spore wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. I zwyczajnie bywa nam zimno!
Jak przetrwać jesień i zimę bez ciągłych infekcji, zatkanego nosa i dreszczy?
Plan spędzenia całego listopada i grudnia pod kocem wydaje się być kuszącą opcją, niestety, raczej niewykonalną. Wychodzić na dwór trzeba, a to oznacza konieczność rozgrzania organizmu od środka. Jak? Poprzez odpowiednią dietę, taką która zawiera odpowiednią dobrane produkty służące utrzymaniu naszego organizmu w cieple.
Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne - to mamy wzorcowy jadłospis rozgrzewający, gotowy do spróbowania i wielokrotnego użycia!
Kluczem do dobrze zbilansowanej, rozgrzewającej diety jest odpowiednia termika produktów.
Co oznacza termin "termika produktów"?
Pokarmy mają różne właściwości termiczne: jedne wspierają dogrzewanie ciała, a inne je ochładzają. W zimie pokarm może służyć jako termofor i rozgrzać nas od środka, jak np. rosół czy gulasz, natomiast w lecie naturalnie schłodzić i nawilżyć organizm,jak, np. sałatki, surowe warzywa czy owoce.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów, naszą konsytucję (typ wychłodzony czy przegrzany - zrób test i sprawdź) oraz być dostosowana do pór roku i klimatu w jakim żyjemy.
Termika dzieli produkty na:
- gorące (rozgrzewają organizm),
- ciepłe (działają lekko rozgrzewająco),
- neutralne (wzmacniają energię),
- chłodne (ochładzają, ale mają ważną rolę w budowie krwi i płynów odżywczych ciała),
- oraz zimne (wychładzają).
Termikę produktu zmienia gotowanie, smażenie, pieczenie i prażenie, jak również mrożenie, suszenie, macerowanie czy używanie przypraw.
Jadłospis rozgrzewający przygotowany został z myślą o termice produktów, odpowiednim ich przygotowaniu i, co równie ważne, dobrze dobranych, rozgrzewających przyprawach.
Co zawiera nasz jadłospis rozgrzewający?
- menu na 10 dni składające się z pięciu posiłków (śniadanie, 2 śniadanie, lunch, obiad i kolacja), wraz z przepisami
- wprowadzenie do termiki produktów (co i jak jeść, by się rozgrzać)
- rady dotyczące zdrowego żywienia całej rodziny
- listę zdrowych napojów i przekąsek
- oraz listę produktów, których należy unikać (wychładzających).
Menu skomponowane jest wyłącznie ze składników sezonowych, szeroko dostępnych i przystępnych cenowo. Przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponieważ wierzymy, że zdrowa kuchni nie musi być czasochłonna.
Jadłospis rozgrzewający to mini przewodnik po zdrowej jesiennej kuchni, która pomaga przetrwać chłodne miesiące, rozgrzać organizm i wzmocnić odporność.
Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne - ten jadłospis jest dla Ciebie!