slide 1

               Uczę jak uprościć sobie życie,
               jednocześnie jedząc zdrowo.
               Podpowiadam jak dbać o siebie i swoją rodzinę.

 

slide 2

Uważam, że w zdrowym odżywianiu
najważniejszy jest zdrowy rozsądek.

Uczę jak odżywiać się zdrowo,
i nie zwariować.

slide 3

Z doświadczenia wiem,

że można znacząco poprawić

jakość swojego życia

decydując się nawet na małe zmiany.

slide 4


Uczę j
ak nadać priorytety
następnym krokom
i nie ulec stresowi.

 

Jak przetrwać jesień i zimę bez infekcji? Dieta rozgrzewająca pomoże

Wzorcowy jadłospis rozgrzewającyJesień, choć bywa piękna i słoneczna, z całą pewnością nie należy do najprzyjemniejszych pór roku. Dni są coraz krótsze, coraz częściej pada deszcz, a ciągłe zmiany temperatur stanowią spore wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. I zwyczajnie bywa nam zimno!

Jak przetrwać jesień i zimę bez ciągłych infekcji, zatkanego nosa i dreszczy?

Plan spędzenia całego listopada i grudnia pod kocem wydaje się być kuszącą opcją, niestety, raczej niewykonalną. Wychodzić na dwór trzeba, a to oznacza konieczność rozgrzania organizmu od środka. Jak? Poprzez odpowiednią dietę, taką która zawiera odpowiednią dobrane produkty służące utrzymaniu naszego organizmu w cieple.

Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne - to mamy wzorcowy jadłospis rozgrzewający, gotowy do spróbowania i wielokrotnego użycia!

Kluczem do dobrze zbilansowanej, rozgrzewającej diety jest odpowiednia termika produktów.

Co oznacza termin "termika produktów"?

Pokarmy mają różne właściwości termiczne: jedne wspierają dogrzewanie ciała, a inne je ochładzają. W zimie pokarm może służyć jako termofor i rozgrzać nas od środka, jak np. rosół czy gulasz, natomiast w lecie naturalnie schłodzić i nawilżyć organizm,jak, np. sałatki, surowe warzywa czy owoce.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów, naszą konsytucję (typ wychłodzony czy przegrzany - zrób test i sprawdź) oraz być dostosowana do pór roku i klimatu w jakim żyjemy.
Termika dzieli produkty na:

  • gorące (rozgrzewają organizm),
  • ciepłe (działają lekko rozgrzewająco),
  • neutralne (wzmacniają energię),
  • chłodne (ochładzają, ale mają ważną rolę w budowie krwi i płynów odżywczych ciała),
  • oraz zimne (wychładzają).

Termikę produktu zmienia gotowanie, smażenie, pieczenie i prażenie, jak również mrożenie, suszenie, macerowanie czy używanie przypraw.
Jadłospis rozgrzewający przygotowany został z myślą o termice produktów, odpowiednim ich przygotowaniu i, co równie ważne, dobrze dobranych, rozgrzewających przyprawach.

Co zawiera nasz jadłospis rozgrzewający?

  • menu na 10 dni składające się z pięciu posiłków (śniadanie, 2 śniadanie, lunch, obiad i kolacja), wraz z przepisami
  • wprowadzenie do termiki produktów (co i jak jeść, by się rozgrzać)
  • rady dotyczące zdrowego żywienia całej rodziny
  • listę zdrowych napojów i przekąsek
  • oraz listę produktów, których należy unikać (wychładzających).

Menu skomponowane jest wyłącznie ze składników sezonowych, szeroko dostępnych i przystępnych cenowo. Przepisy łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponieważ wierzymy, że zdrowa kuchni nie musi być czasochłonna.
Jadłospis rozgrzewający to mini przewodnik po zdrowej jesiennej kuchni, która pomaga przetrwać chłodne miesiące, rozgrzać organizm i wzmocnić odporność.
Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne - ten jadłospis jest dla Ciebie!

Kup już dziś, rozgrzej się na zdrowie!

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.