Dieta zbilansowana - dieta bez wyrzeczeń. Gotowy jadłospis
Gdy słyszymy słowo dieta na myśl przychodzi nam zbiór zasad, których należy przestrzegać i lista produktów, których nie wolno nam jeść. Dieta kojarzy się z wyrzeczeniami, uczuciem głodu i tęsknotą za ulubionymi potrawami. Diety są przeróżne, jedne wykluczają z jadłospisu węglowodany, inne zalecają ograniczenie nabiału, jeszcze inne nakazują jedzenie wyłącznie surowych owoców i warzyw. Różne też spełniają zadania - jedne służą oczyszczeniu organizmu z toksyn, inne mają odkwasić organizm czy pomóc schudnąć. Cechą wspólną wszystkich tych diet jest ich terminowość - stosujemy je przez określony okres, ponieważ najczęściej nie dostarczają naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
Wyjątkiem jest dieta zbilansowana - dieta, która nie wyklucza żadnego z rodzajów żywności, dzięki czemu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Podstawą zachowania zdrowia jest harmonijne odżywianie, umiar i wyeliminowanie szkodliwych nawyków żywieniowych. Dieta zbilansowana, przygotowana przez specjalistę od żywienia, jest gwarancją zachowania zdrowia i poprawy sylwetki bez konieczności rezygnowania z ulubionych potraw. Dobrze rozpisana dieta rozgrzewa podczas chłodnych miesięcy, dodaje energii i poprawia nastrój.
Gdy mowa o rozgrzewających właściwościach diety, nie sposób nie wspomnieć o termice produktów.
Co oznacza pojęcie termika?
Pokarmy mają różne właściwości termiczne: jedne wspierają dogrzewanie ciała, inne je ochładzają. W zimie pokarm może służyć jako termofor i rozgrzać nas od środka, jak np. rosół czy gulasz, natomiast w lecie naturalnie schłodzić i nawilżyć organizm, jak np. sałatki, surowe warzywa czy owoce.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów, naszą konstytucję oraz być dostosowana do pór roku i klimatu w jakim żyjemy.
Jadłospis zbilansowany przygotowany został z myślą o osobach, których organizm wykazuje oznaki przegrzania lub wychłodzenia i przegrzania jednocześnie (typ mieszany). W odróżnieniu od Jadłospisu rozgrzewającego oparty jest na innym zestawie przypraw i jest w nim mniej potraw gotowanych.
Co zawiera Zbilansowany jadłospis jesienno-zimowy na 10 dni?
- menu na 10 dni składające się z pięciu posiłków (śniadanie, 2 śniadanie, lunch, obiad i kolacja) - do wielokrotnego powtarzania
- rady dotyczące zdrowego żywienia całej rodziny
- oraz listę produktów, których należy unikać w zimnych porach roku (wychładzających).
Zbilansowane 10-dniowe menu oparte jest na idealnie zbilansowanych potrawach, zawierających wszystkie rodzaje żywności w odpowiednich proporcjach i dobrze dobranej termice potraw. Jest to menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie - jest lekkie, ale jednocześnie sycące. Jego podstawę stanowią pełnoziarniste zboża, kasze i warzywa, ale też dobrej jakości mięso i ryby. Menu skomponowane jest wyłącznie ze składników sezonowych, szeroko dostępnych i przystępnych cenowo. Przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponieważ wierzymy, że zdrowa kuchnia nie musi być czasochłonna.
Oprócz odpowiednio skomponowanego menu Jadłospis zbilansowany zawiera zbiór rad, które w prosty sposób pomagają wprowadzić zdrowe nawyki. Podpowiadają jak łatwo zdrowo i harmonijnie żywić siebie i swoją rodzinę. Uczą jak ważną rolę w naszej diecie pełnią śniadania, ile zdrowia zapewniają kiszonki i w jaki sposób przygotować kawę, aby jej spożywanie nam nie szkodziło.
Równie ważnym elementem Zbilansowanego jadłospisu jest lista produktów i nawyków żywieniowych, które należy ograniczyć, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Listę otwierają sklepowe słodycze, fastfoody, zimne kanapki na śniadanie i biały cukier. Poza "najpopularniejszymi" produktami na liście znajdują się czasami też te mniej oczywiste, jak nabiał czy cytrusy. Dlaczego? Powodem są ich wychładzające działanie (patrz zagadnienie termiki).
Zbilansowany jadłospis jesienno-zimowy na 10 dni powstał z myślą o osobach, które w zimniejszych porach roku potrzebują rozgrzania i dodatkowej porcji energii. Idealnie dobrane proporcje poszczególnych składników żywności sprawiają, że nasz jadłospis pozwala cieszyć się świetnym samopoczuciem na co dzień, a także wzmocnić odporność. Bilans wychodzi na zdrowie!