slide 1

               Uczę jak uprościć sobie życie,
               jednocześnie jedząc zdrowo.
               Podpowiadam jak dbać o siebie i swoją rodzinę.

 

slide 2

Uważam, że w zdrowym odżywianiu
najważniejszy jest zdrowy rozsądek.

Uczę jak odżywiać się zdrowo,
i nie zwariować.

slide 3

Z doświadczenia wiem,

że można znacząco poprawić

jakość swojego życia

decydując się nawet na małe zmiany.

slide 4


Uczę j
ak nadać priorytety
następnym krokom
i nie ulec stresowi.

 

10 przepisów dodających energii

energiaPogoda nas nie rozpieszcza. Na dworze zimno, wilgotno, rzadko świeci słońce. Skąd czerpać energię na przetrwanie tej pluchy? Zawinięcie się w koc i czekanie na wiosnę jest kuszącą opcją, jednak są też inne sposoby. Energię pobieramy z pożywienia, niech będzie to dobrze zbilansowane, rozgrzewające i pełnowartościowe jedzenie. Jemy sezonowo, unikamy wychładzającego nasz organizm nabiału i jemy jak najwięcej ciepłych potraw. Taka dieta zapewni nam jesień bez infekcji i mnóstwo energii na zimowe szaleństwa. Poniżej nasze propozycje potraw dodających energii (przeczytaj również Co jeść, gdy brakuje nam energii.) Same zdrowe pyszności.

 Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 4 cebule
  • 100 g razowego kuskusu
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • płatki suszonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz, kurkuma

Z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą), umyj, zetnij lekko końce, by równo stały. Zetnij czubki, odłóż, wydąż cebulę i część pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę. Kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna), odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki i porwanego na kawałki łososia. Natkę umyj, posiekaj i dodaj do kaszki, przypraw całość i wymieszaj. Nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut.

 Zupa mocy - rosół

Jak ugotować rosół, by nabrał mocy, był smaczny i odżywczy? Kieruj się trzema zasadami:

  • Użyj różnych gatunków mięsa, np. kurczak + indyk + wołowina; inny zestaw: cielęcina + kurczak + gęś. Zawsze wybieraj mięso z kością (najlepiej kości rozciąć, by wydobyć z nich odżywczy szpik). Gotując rosół na kilku rodzajach mięsa masz pewność, że skorzystasz ze wszystkich dobrodziejstwa każdego gatunku.
  • Dodaj dużo warzyw, zawsze w całości. Użyj marchewki, pietruszki (lub pasternaku), selera, cebuli, czosnku, natki pietruszki (ewentualnie też selera). Nie krój warzyw, żeby z rosołu nie zrobić zupy jarzynowej.
  • Wzmocnij rosół poprzez długie (i wolne) gotowanie oraz dodatek przypraw (cały czarny pieprz, owoce jałowca, nasiona kozieradki, kurkuma, sól morska lub kamienna).

Zupa mocy krok po kroku

Składniki:

  • indyk (1 szyja lub 1 skrzydło)
  • kurczak (porcja lub skrzydełka, 6-8 szt.)
  • wołowina (antrykot lub rostbef, około 20 dag)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 mała cebula (można opiec na ogniu, dla koloru)
  • 3-4 całe ząbki czosnku
  • przyprawy: cały czarny pieprz (5-6 kulek), owoce jałowca (3-4 szt.), nasiona kozieradki (około 10 szt.), kurkuma (ćwierć łyżeczki), sól morska lub kamienna (1 łyżka). Można dodać kilka plasterków świeżego imbiru, jeżeli rosół ma być bardziej rozgrzewający.

do podania: kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty, makaron orkiszowy nitki lub lane kluski domowej roboty.


Mięso przekroić tak, by złamać kości. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tylko do przykrycia mięsa) i dodać pół łyżeczki kurkumy lub 2 plasterki świeżego imbiru (obie przyprawy mają działanie oczyszczające). Zagotować i wszystko wylać (by usunąć wszelkie szumowiny i toksyny). Wstawić wodę w czajniku.
Warzywa obrać i umyć, nie kroić; ewentualnie na grube kawałki, jeśli warzywa są naprawdę duże. Natkę pietruszki (może być też seler naciowy i kilka listków pora) związać nitką. Mięso zalać wrzątkiem, dodać warzywa i przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu minimum 2 godziny.

Congee (zupa ryżowa)

Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek, wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.
Przepis podstawowy na congee:

  • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
  • woda

Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można ją dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.
Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.
Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można dodać do zupy ryżowej:

Buddyjska zupa ryżowa:
dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i miód.

 Zupa ryżowa z suszonymi owocami:
dowolny gatunek ryżu, suszone owoce
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce. Jeśli potrzeba dosłodzić można użyć np. słodu jęczmiennego, miodu czy syropu z agawy.

Migdałowa zupa ryżowa:
dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący
Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

Zupa ryżowa z marchewką:
dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma
Do zupy ryżowej przygotowanej według przepisu podstawowego dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir. Na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

Zupa ryżowa ze szpinakiem:
dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

Duszone warzywa z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 5 bardzo małych cukinii
  • 10 młodych małych marchewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 30 g pistacji
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • kiełki czerwonej kapusty
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa z oliwek

Warzywa umyj, cukinie pokrój na pół i jeszcze wzdłuż na pół, marchewki dokładnie wyszoruj, większe przekrój na pół, seler naciowy pokrój w półksiężyce, cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku na oliwie podsmaż cebulę, cukinie, marchew i seler. Po chwili dodaj pomidorki, wsyp kasze chwilę smaż. Dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i chili, dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Nakładaj potrawkę na talerze,posypuj wyłuskanymi pistacjami i kiełkami czerwonej kapusty.

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 jabłko
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml gorącej wody
  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Buraki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę,polej oliwą, przypraw. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, razem z całą, nieobraną główką czosnku. Kromki zrumień na patelni, upieczony czosnek wyłuskaj z łupinek (zostaw dwa ząbki). Gorące warzywa zmiksuj z wodą, przypraw do smaku, dodaj ocet. Kromki posmaruj odłożonym czosnkiem, pokrój w kostkę. Zupę rozlej do talerzy, ułóż na każdym grzanki i natkę pietruszki.

Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju
  • 1 mała marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha
  • jajko
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, zmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 15 minut. Podawać z sosem (np. czosnkowym).

Pełnoziarniste kokardki z buraczkami, bakaliami i serem feta

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu kokardki, np. orkiszowe, żytnie
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 30 g sera feta
  • sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
  • liście rukoli do dekoracji

Buraka obierz i umyj, pokrój na ćwiartki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie razem z burakiem, odlej, przelej zimną wodą. Makaron przełóż do miski, buraka zetrzyj na tarce, dodaj do makaronu. Dodaj rodzynki, orzechy, pokrojone morele, śliwki i ser feta (ser można pominąć). Przypraw solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Polej oliwą, sokiem z pomarańczy i octem, wymieszaj. Udekoruj umytą i osuszoną rukolą.

Herbatka Imbirówka

2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem
Opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu
Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.

 

 

 

 Sok z warzyw kiszony– megawitamina

Ilość wystarcza na 10-dniową kurację
Zetrzeć na tarce:
250 g marchwi
250 g buraków
250 g korzenia pietruszki
250 g selera
drobno pokroić :
250 g pora
250 g białej kapusty
Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą. Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

Działanie:

  • uzupełnienie witamin
  • poprawa kondycji
  • wzmocnienie odporności
  • łagodne oczyszczenie organizmu
  • zwiększenie sił witalnych

Przeznaczony dla osób:

  • wycieńczonych, bez energii
  • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
  • z anemią
  • po operacjach
  • po naświetlaniu
  • po kuracji antybiotykowej

Lekka zupa z marchwi

Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych - podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny

Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.