10 przepisów dodających energii
Pogoda nas nie rozpieszcza. Na dworze zimno, wilgotno, rzadko świeci słońce. Skąd czerpać energię na przetrwanie tej pluchy? Zawinięcie się w koc i czekanie na wiosnę jest kuszącą opcją, jednak są też inne sposoby. Energię pobieramy z pożywienia, niech będzie to dobrze zbilansowane, rozgrzewające i pełnowartościowe jedzenie. Jemy sezonowo, unikamy wychładzającego nasz organizm nabiału i jemy jak najwięcej ciepłych potraw. Taka dieta zapewni nam jesień bez infekcji i mnóstwo energii na zimowe szaleństwa. Poniżej nasze propozycje potraw dodających energii (przeczytaj również Co jeść, gdy brakuje nam energii.) Same zdrowe pyszności.
Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem
Składniki:
- 4 cebule
- 100 g razowego kuskusu
- 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- płatki suszonej papryki słodkiej
- sól, pieprz, kurkuma
Z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą), umyj, zetnij lekko końce, by równo stały. Zetnij czubki, odłóż, wydąż cebulę i część pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę. Kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna), odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki i porwanego na kawałki łososia. Natkę umyj, posiekaj i dodaj do kaszki, przypraw całość i wymieszaj. Nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut.
Zupa mocy - rosół
Jak ugotować rosół, by nabrał mocy, był smaczny i odżywczy? Kieruj się trzema zasadami:
- Użyj różnych gatunków mięsa, np. kurczak + indyk + wołowina; inny zestaw: cielęcina + kurczak + gęś. Zawsze wybieraj mięso z kością (najlepiej kości rozciąć, by wydobyć z nich odżywczy szpik). Gotując rosół na kilku rodzajach mięsa masz pewność, że skorzystasz ze wszystkich dobrodziejstwa każdego gatunku.
- Dodaj dużo warzyw, zawsze w całości. Użyj marchewki, pietruszki (lub pasternaku), selera, cebuli, czosnku, natki pietruszki (ewentualnie też selera). Nie krój warzyw, żeby z rosołu nie zrobić zupy jarzynowej.
- Wzmocnij rosół poprzez długie (i wolne) gotowanie oraz dodatek przypraw (cały czarny pieprz, owoce jałowca, nasiona kozieradki, kurkuma, sól morska lub kamienna).
Zupa mocy krok po kroku
Składniki:
- indyk (1 szyja lub 1 skrzydło)
- kurczak (porcja lub skrzydełka, 6-8 szt.)
- wołowina (antrykot lub rostbef, około 20 dag)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 mała cebula (można opiec na ogniu, dla koloru)
- 3-4 całe ząbki czosnku
- przyprawy: cały czarny pieprz (5-6 kulek), owoce jałowca (3-4 szt.), nasiona kozieradki (około 10 szt.), kurkuma (ćwierć łyżeczki), sól morska lub kamienna (1 łyżka). Można dodać kilka plasterków świeżego imbiru, jeżeli rosół ma być bardziej rozgrzewający.
do podania: kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty, makaron orkiszowy nitki lub lane kluski domowej roboty.
Mięso przekroić tak, by złamać kości. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tylko do przykrycia mięsa) i dodać pół łyżeczki kurkumy lub 2 plasterki świeżego imbiru (obie przyprawy mają działanie oczyszczające). Zagotować i wszystko wylać (by usunąć wszelkie szumowiny i toksyny). Wstawić wodę w czajniku.
Warzywa obrać i umyć, nie kroić; ewentualnie na grube kawałki, jeśli warzywa są naprawdę duże. Natkę pietruszki (może być też seler naciowy i kilka listków pora) związać nitką. Mięso zalać wrzątkiem, dodać warzywa i przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu minimum 2 godziny.
Congee (zupa ryżowa)
Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek, wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.
Przepis podstawowy na congee:
- ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
- woda
Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można ją dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.
Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.
Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można dodać do zupy ryżowej:
Buddyjska zupa ryżowa:
dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i miód.
Zupa ryżowa z suszonymi owocami:
dowolny gatunek ryżu, suszone owoce
Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce. Jeśli potrzeba dosłodzić można użyć np. słodu jęczmiennego, miodu czy syropu z agawy.
Migdałowa zupa ryżowa:
dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący
Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.
Zupa ryżowa z marchewką:
dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma
Do zupy ryżowej przygotowanej według przepisu podstawowego dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir. Na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.
Zupa ryżowa ze szpinakiem:
dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.
Duszone warzywa z kaszą jaglaną
Składniki:
- 5 bardzo małych cukinii
- 10 młodych małych marchewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 30 g pistacji
- 1 cebula
- natka pietruszki
- kiełki czerwonej kapusty
- sól, pieprz, chili
- oliwa z oliwek
Warzywa umyj, cukinie pokrój na pół i jeszcze wzdłuż na pół, marchewki dokładnie wyszoruj, większe przekrój na pół, seler naciowy pokrój w półksiężyce, cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku na oliwie podsmaż cebulę, cukinie, marchew i seler. Po chwili dodaj pomidorki, wsyp kasze chwilę smaż. Dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i chili, dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Nakładaj potrawkę na talerze,posypuj wyłuskanymi pistacjami i kiełkami czerwonej kapusty.
Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
- 2 buraki
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 1 główka czosnku
- 500 ml gorącej wody
- 3 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Buraki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę,polej oliwą, przypraw. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, razem z całą, nieobraną główką czosnku. Kromki zrumień na patelni, upieczony czosnek wyłuskaj z łupinek (zostaw dwa ząbki). Gorące warzywa zmiksuj z wodą, przypraw do smaku, dodaj ocet. Kromki posmaruj odłożonym czosnkiem, pokrój w kostkę. Zupę rozlej do talerzy, ułóż na każdym grzanki i natkę pietruszki.
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej
Składniki:
- 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju
- 1 mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha
- jajko
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, zmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 15 minut. Podawać z sosem (np. czosnkowym).
Pełnoziarniste kokardki z buraczkami, bakaliami i serem feta
Składniki:
- 1 mały burak
- 200 g pełnoziarnistego makaronu kokardki, np. orkiszowe, żytnie
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 30 g sera feta
- sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
- liście rukoli do dekoracji
Buraka obierz i umyj, pokrój na ćwiartki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie razem z burakiem, odlej, przelej zimną wodą. Makaron przełóż do miski, buraka zetrzyj na tarce, dodaj do makaronu. Dodaj rodzynki, orzechy, pokrojone morele, śliwki i ser feta (ser można pominąć). Przypraw solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Polej oliwą, sokiem z pomarańczy i octem, wymieszaj. Udekoruj umytą i osuszoną rukolą.
Herbatka Imbirówka
2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem
Opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu
Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.
Sok z warzyw kiszony– megawitamina
Ilość wystarcza na 10-dniową kurację
Zetrzeć na tarce:
250 g marchwi
250 g buraków
250 g korzenia pietruszki
250 g selera
drobno pokroić :
250 g pora
250 g białej kapusty
Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku
Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą. Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.
Działanie:
- uzupełnienie witamin
- poprawa kondycji
- wzmocnienie odporności
- łagodne oczyszczenie organizmu
- zwiększenie sił witalnych
Przeznaczony dla osób:
- wycieńczonych, bez energii
- cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
- z anemią
- po operacjach
- po naświetlaniu
- po kuracji antybiotykowej
Lekka zupa z marchwi
Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych - podana z ryżem lub kaszą jaglaną.
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- kurkuma
- sos sojowy
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.