10 przepisów na dania bezglutenowe
1. Słoneczna zupa krem z cukinii i papryki 
- 2 żółte małe cukinie
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 500 ml gorącej wody
- 30 g pistacji
- kwiaty ogórecznika
- koperek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne, cebulę obierz
- cukinie pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kostkę
- zrumień warzywa w garnku na łyżce oliwy
- dolej wodę i gotuj 15 minut
- przypraw, zmiksuj na gładką masę
- wlewaj zupę do misek
- posyp każdą porcję wyłuskanymi pistacjami i umytym i posiekanym koperkiem
- udekoruj umytymi kwiatkami ogórecznika
Zdaniem specjalisty:
Zrównoważona i odżywcza zupa letnio-zimowa.
2. Zupa krem z cukinii z komosą ryżową
- 2 zielone cukinie (małe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 700 ml wody
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (można opuścić)
- 100 g komosy ryżowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- koperek
- sól, pieprz, oregano, tymianek, kurkuma
- komosę gotuj w osolonej wodzie (dwa razy tyle wody co ziarna) z dodatkiem kurkumy przez 15 minut
- czosnek i cebulę obierz i umyj
- pokrój w kostkę
- zrumień w garnku na oliwie
- cukinie umyj, pokrój w kostkę, dodaj do oliwy, chwile smaż mieszając
- wlej wodę, przypraw, gotuj 15 minut, zmiksuj
- dodaj jogurt, wymieszaj
- podawaj z komosą, posypaną posiekanym koperkiem
Zdaniem specjalisty:
Zdrowa, odżywcza zupa.
3. Kolorowa sałatka z ogórkiem i łososiem
- 2 ogórki długie
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera koziego
- kilka kwiatków ogórecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki syropu malinowego
- sól, pieprz
- ogórki pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw (do gniazd nasiennych)
- ułóż na talerzach
- łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na ogórkach, pokrusz ser na sałatkę
- posyp pieprzem, solą, polej oliwą, octem i kilkoma kroplami syropu malinowego
- na koniec ułóż kilka kwiatków ogórecznika
Zdaniem specjalisty:
Szybka przekąska na lato.
Dla polepszenia trawienia polecam użyć dodatkowo świeżych ziół: tymianek, cząber, szałwia i/lub rozmaryn.
4. Sakiewki drobiowo-orzechowe gotowane na parze
- 300 g udźca drobiowego bez kości
- 100 g orzechów włoskich
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku (wiosną bez czosnku)
- mały kawałek świeżego imbiru
- listki rukoli i roszponki
- sól, pieprz, kmin rzymski, curry, kurkuma
- mięso posiekaj drobno z orzechami (garść odłóż), wymieszaj z obranym i pokrojonym imbirem, czosnkiem i natką pietruszki
- dodaj do masy łyżkę oliwy, sos sojowy
- przypraw, wymieszaj
- źdźbła szczypioru przelej gorącą wodą (to ułatwi zrobienie ozdobnych wiązań)
- każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie
- nakładaj na niego porcje masy i wiąż przy pomocy szczypiorku w mieszki
- gotuj sakiewki na parze przez 20 minut
- listki rukoli i roszponki umyj i osusz
- rozłóż na talerzach, na nich umieść sakiewki, posyp odłożonymi orzechami
- polej drugą łyżką oliwy
Zdaniem specjalisty:
Wykwintna przekąska, świetne źródło energii, witamin i mikroelementów. Sycące danie dzięki indykowi i orzechom, a forma podania zachęca do skosztowania tajemniczych sakiewek. Dodatek sałat to źródło witaminy C, tak ważnej dla naszego systemu odpornościowego. Gotowanie na parze zapewnia łatwiejsze trawienie, a więc bez obaw - do dzieła!
5. Placki z cukinii z łososiem i sosem kaparowym
- 2 małe cukinie
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100 g wędzonego łososia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 garść kaparów
- 4 małe ogórki korniszone lub świeże
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
- ziemniaki obierz, umyj, cukinie umyj, warzywa poszatkuj na małych oczkach (najszybciej w malakserze)
- do masy dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj i smaż placuszki
- kapary i koperek posiekaj
- ogórki pokrój w drobną kostkę
- pokrojone produkty połącz z jogurtem, sokiem cytryny, solą i pieprzem
- na gotowych plackach ułóż kawałki łososia, polej sosem
Zdaniem specjalisty:
Pyszna przekąska, doskonała propozycja na imprezę.
6. Duszone warzywa z kaszą jaglaną
- 5 bardzo małych cukinii
- 10 młodych, małych marchewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 30 g pistacji
- 1 cebula
- natka pietruszki
- kiełki czerwonej kapusty
- sól, pieprz, chili
- oliwa z oliwek
- warzywa umyj
- cukinie pokrój na pół i jeszcze wzdłuż na pół
- marchewki dokładnie wyszoruj, większe przekrój na pół
- seler naciowy pokrój w półksiężyce
- cebulę obierz i pokrój w piórka
- w garnku na oliwie podsmaż cebulę, cukinie, marchew i seler
- po chwili dodaj pomidorki
- wsyp kaszeę, chwilę smaż
- dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut
- przypraw solą, pieprzem i chili, dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki
- wymieszaj
- nakładaj potrawkę na talerze
- posypuj wyłuskanymi pistacjami i kiełkami czerwonej kapusty
Zdaniem specjalisty:
Pyszne, pożywne danie, zarówno na obiad jak i śniadanie, które naładuje rezerwy energetyczne. Można dodać łyżkę oleju lnianego, który jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6, przy tym dodaje specyficznego smaku potrawie. Dla poprawienia trawienia warto dodać świeże zioła: rozmaryn, tymianek i/lub cząber ogrodowy.
7. Roladki z dorsza z grillowaną kanapką z warzywami
- 2 filety z dorsza ze skórą
- 4 kromki pieczywa bezglutenowego
- 100 g pomidorków koktajlowych (czerwonych i pomarańczowych)
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 40 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 patyczki do szaszłyków
- 1 garść sezamu
- sok z ½ cytryny
- koperek
- sól, pieprz
- filety umyj, osusz, jeżeli są w nich ości wyjmij, pokrój wzdłuż na cztery długie paski
- przypraw solą, pieprzem, umytym i posiekanym koperkiem (część odłóż do dekoracji potrawy)
- polej sokiem z cytryny
- każdy pasek ryby zwiń w rulonik, nadziewaj po dwa na patyczek do szaszłyków
- smaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie (1 łyżka) z dwóch stron, zabezpiecz przed wystygnięciem
- warzywa i kiełki umyj, obierz czosnek
- czosnek pokrój w plastry, zrumień na drugiej łyżce oliwy
- cukinie pokrój w plastry, większe przekrój na pół, dodaj do czosnku, chwile smaż, na koniec dodaj całe pomidorki, smaż krótko cały czas delikatnie mieszając, przypraw solą i pieprzem
- kromki chleba usmaż na patelni grillowej
- ułóż na nich warzywa z patelni oraz kiełki rzodkiewki
- obok na talerzu ułóż roladki z ryby
- całość posyp sezamem i udekoruj koperkiem
Zdaniem specjalisty:
Wykwintna przekąska.
8. Pieczone ziemniaki z polędwica i dipem twarogowym
- 500 g młodych małych ziemniaków
- 1 polędwica wieprzowa
- 100 g twarogu chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ogórek
- 3 rzodkiewki
- 1 garść kiełków lucerny
- 1 garść pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki miodu
- sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka
- ziemniaki dokładnie umyj, pokrój w dość grube plastry
- polej łyżką oliwy i soku z cytryny, przypraw solą, pieprzem, kurkumą i rozmarynem
- piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, czasami mieszając
- polędwicę pokrój w plastry, polej 1 łyżką oliwy, octem balsamicznym, sosem sojowym i miodem
- przypraw solą, pieprzem, zmiażdżoną kolendrą, kminem i papryką słodką, odstaw na kilka minut do lodówki
- twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt i łyżkę soku z cytryny
- ogórek, rzodkiewki i kiełki lucerny umyj
- ogórek obierz i zetrzyj na tarce razem z rzodkiewką, dodaj do masy serowej
- dodaj też kiełki i słonecznik (trochę zostaw do posypania gotowej potrawy)
- przypraw solą i pieprzem, wymieszaj
- polędwicę wyjmij z lodówki i smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony
- upieczone ziemniaki rozłóż na talerze, na wierzch wylej po porcji masy serowej
- ułóż na niej kawałki polędwicy, posyp kiełkami i słonecznikiem
Zdaniem specjalisty:
Propozycja bardzo pożywnego i doskonale zbilansowanego obiadu.
9. Flądra gotowana na parze z warzywami
- 2 filety z flądry
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 garść pestek dyni
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma, plasterek imbiru
- obierz marchew
- marchew i cukinie pokrój w długie paseczki obieraczką do warzyw
- w parowarze ugotuj przez 10 min. rybę z imbirem i warzywami
- na talerzu ułóż rybę, polej oliwą
- na nią połóż warzywa i listki natki
- posyp potrawę pestkami dyni (można je wyprażyć na gorącej, suchej patelni) i polej kilkoma kroplami oliwy i przypraw
Zdaniem specjalisty:
Zdrowa przekąska, pełna kwasów omega 3 i witamin. Gotowanie ryby i warzyw w parowarze zapewnia nie tylko zachowanie witamin (A, C, D, E), ale także łatwostrawność potrawy. Podanie z pełnoziarnistym ryżem to już obiad lub obiadokolacja. Nie rezygnuj z oliwy, gdyż zapewnia ona lepsze przyswojenie witamin zawartych w rybie i warzywach. Pestki dyni to bogactwo witaminy E, magnezu, cynku, fosforu, NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Warto!
10. Słoneczny ryż ze schabem i groszkiem cukrowym
- 100 g pełnoziarnistego ryżu parboiled naturalny
- 200 g schabu
- 50 g groszku cukrowego
- 2 czerwone cebule
- 1 garść sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma, tymianek, papryka słodka i ostra
- ryż gotuj z dodatkiem soli i kurkumy
- schab pokrój w kostkę, przypraw
- zrumień na oliwie cebulę, dodaj schab, smaż
- dodaj ryż i umyty i pokrojony w paski groszek
- przypraw i jeszcze chwilę smaż
- sezam upraż na suchej patelni
- posyp nim gotową potrawę
Zdaniem specjalisty:
Szybkie, proste w wykonaniu danie obiadowe. Dzięki zawartości groszku cukrowego nabiera świeżości i chrupkości.